Ministr Kulhánek: Díky přesunu ústředí RFE/RL do Prahy má ČR k Svobodné Evropě mimořádný vztah

05.05.2021 11:15

V úterý 4. května 2021 přijal ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) prezidenta Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) Jamie Flye.

Ministr Kulhánek: Díky přesunu ústředí RFE/RL do Prahy má ČR k Svobodné Evropě mimořádný vztah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

U příležitosti mezinárodního Dne svobody tisku ministr Kulhánek ocenil především dlouhodobý přínos RFE/RL k profesionální a plně nezávislé žurnalistice, a to navíc v těch regionech, kde svobodná média nejsou samozřejmostí.

„Díky přesunu ústředí RFE/RL do Prahy před více než 25 lety má Česká republika ke Svobodné Evropě mimořádný vztah,“ uvedl ministr Kulhánek. „S prezidentem Flyem jsme se shodli, že nezávislí novináři v dnešní době čelí rostoucímu tlaku, pronásledování a fyzickým útokům v řadě zemí světa,“ dodal ministr a připomněl, že jen za poslední rok bylo podle UNESCO zabito 76 novinářů.

MZV hodlá nadále rozvíjet společné aktivity mimo jiné ve formě novinářských stipendií Václava Havla a Jiřího Dienstbiera a na mezinárodní scéně systematicky podporovat svobodný přístup k informacím.

U příležitosti Dne svobody tisku publikoval ministr Kulhánek spolu se svým slovenským a rakouským protějškem společný článek nazvaný Novináři bez ochrany, v němž podpořil svobodná média. Ministři také vyjádřili odhodlání bránit bezpečnost a svobodnou práci novinářů ve svých zemích i ve světě. Odsoudili také útoky na novináře, které v době epidemie koronaviru podle jejich názoru ještě zesílily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.