Ministr Ludvík: Nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let

22.02.2017 10:46

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 22. 2. 2017 k návrhu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Ministr Ludvík: Nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Dámy a pánové, dobrý den, vážený pane předsedající.

Vzhledem k tomu, že předložený návrh byl v tomto plénu probírán již dvakrát, tak bych pouze chtěl zdůraznit, že cílem tohoto návrhu je zajistit spravedlivější rozdělení pojistného na veřejného zdravotní pojištění mezi zdravotní pojišťovny v závislosti na nákladnosti jednotlivých pojištěnců. Předložený návrh počítá se zavedením takzvaného farmaceuticko-nákladových skupin, anglicky je to Pharmacybased Cost Groups, ve zdravotnictví tomu říkáme PCG, což umožní v rámci přerozdělování pojistného zohlednit vyšší výdaje zdravotních pojišťoven, které jsou spojeny s vyšší nákladovostí chronických pacientů. (Ministr dále reaguje na přílišný hluk v sále.) Já předpokládám, že některého z vás se to bude jednou i týkat.

Jde v podstatě o to, že dneska se přerozděluje pojistné mezi zdravotními pojišťovnami tak, že každý pojištěnec podle věku má určitou hodnotu. Samozřejmě čím mladší, u dětí ne, ale řekl bych, že nejnižší hodnotou, nejlevnější pojištěnci jsou mladí muži okolo 20 let. Přes 50 let to začíná vzrůstat a potom u lidí seniorského věku se to dostává do vyšších a vyšších skupin. To znamená, že na ně dostávají pojišťovny více peněz a my k tomu přidáváme ještě hledisko chronicky nemocných. To znamená, že ještě zdůrazňujeme, že pokud je někdo chronicky nemocný, tak na něj ta pojišťovna dostává více peněz.

V rámci druhého čtení nepadl jiný pozměňovací návrh než pozměňovací návrh výboru pro zdravotnictví, kterým se odkládá účinnost návrhu o jeden kalendářní rok a zároveň se aktualizují koeficienty obsažené v přechodných ustanoveních tak, aby se vycházelo z dat pro rok 2015. Tento pozměňovací návrh Ministerstvo zdravotnictví podporuje.

Dámy a pánové, díky za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu