Ministr Mládek: Aktualizace energetické koncepce už byla nutná

01.12.2014 21:32

Zástupci zaměstnavatelů i odborových organizací na pondělním jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky vyslovili podporu podobě Aktualizace státní energetické koncepce (ASEK), kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a ocenili, jakého konsensu se podařilo nad tímto dokumentem dosáhnout.

Ministr Mládek: Aktualizace energetické koncepce už byla nutná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

ASEK je klíčovým státním strategickým dokumentem v oblasti energetiky. Posláním tohoto dokumentu je zajistit spolehlivou, bezpečnou a k životnímu prostředí šetrnou dodávku energie pro potřeby obyvatelstva a národní ekonomiky.  A rovněž zabezpečit, že Česká republika bude mít k dispozici stálé dodávky energie i v případných krizových situacích, a to v rozsahu nezbytném pro fungování obyvatelstva a nejdůležitějších složek infrastruktury státu.

"Platná energetická koncepce státu již neodpovídá současným podmínkám a její aktualizace je naprosto nezbytná. Jsem velmi rád, že po intenzivní přípravě se podařilo dokončit tento dokument, který má podporu nejen zástupců českého průmyslu, ale i důležitých sociálních partnerů," uvedl po jednání tripartity ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Strategickými cíli této koncepce jsou bezpečnost dodávek energie, konkurenceschopnost energetiky a sociální přijatelnost a udržitelnost rozvoje. "Těchto cílů lze dosáhnout skrze vyvážený mix zdrojů, zvyšování energetické účinnosti, rozvoj síťové infrastruktury, podporu výzkumu, vývoje a inovací, podporou školství a zvýšení energetické bezpečnosti a odolnosti a posílení schopnosti zajistit nezbytné dodávky energií v případech kumulace poruch," zdůraznil dále ministr.

Aktualizace státní energetické koncepce úspěšně prošla procesem posuzování vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví SEA a získala souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí. V minulých týdnech též skončilo již celkově třetí mezirezortní připomínkové řízení, ve kterém měly možnost se vyjádřit ostatní dotčené rezorty. Všechny připomínky byly vypořádány a zapracovány do dokumentu, přičemž nedošlo k žádnému věcnému sporu. Předložený dokument tak splňuje všechny formální náležitosti, aby mohl být předložen vládě České republiky včetně manažerského shrnutí tohoto rozsáhlého materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…