Ministr Mládek: Český export dosáhl za minulý rok nového rekordu

08.02.2016 11:04

Český export pokořil nový rekord, když celkový vývoz za rok 2015 dosáhl částky téměř čtyři biliony korun. Za těmito výsledky stojí především práce českých firem a jejich zaměstnanců a nemůže být pochyb o tom, že k nim přispěla vysoká angažovanost a práce Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministr Mládek: Český export dosáhl za minulý rok nového rekordu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Podpora exportu je jednou z hlavních činností MPO a mojí osobní prioritou. Proto také intenzívně prosazujeme zájmy českých firem na zahraničních trzích. Především jejich prezentací na vysoké úrovni, společnou účastí na mezinárodních veletrzích, dohodami o hospodářské spolupráci a prosazováním našich zájmů v rámci Evropské unie, kam směřuje přes 80 % objemu českého exportu. V této souvislosti považuji samozřejmě za důležité udržet naše pozice v rámci vnitřního trhu EU a dále rozvíjet obchodní vztahy s perspektivními trhy mimo EU.

O to se velmi snažím a svědčí o tom i všechny mé zahraniční cesty v minulém roce v doprovodu českých firem, které směřovaly zejména na perspektivní trhy Asie, kde jsem jednal s představiteli Indie, Ázerbájdžánu, Turecka, Číny, Ruska, Spojených arabských emirátů, Saudské Arábie, Kuvajtu, ale také Maroka nebo Mexika. V letošním roce jsem již navštívil Írán, jehož ekonomika patří díky uvolňování z mezinárodní izolace k nejzajímavějším podnikatelsko-investičním teritoriím posledních let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.