Ministr Mládek: Doufám, že se objeví další návrhy na odkup OKD od seriózních investorů

23.01.2017 15:48

Odkoupení společnosti OKD státním podnikem DIAMO, a to za jednu korunu, navrhuje Vládě ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu v dokumentu, který na základě vládního usnesení předkládá do meziresortního připomínkového řízení.

Ministr Mládek: Doufám, že se objeví další návrhy na odkup OKD od seriózních investorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Smyslem nabídky je zabránit opakování stejného příběhu, který se již v OKD odehrál. Jeho podstatou byla snaha soukromého vlastníka maximalizovat výnosy pro sebe a náklady spojené s útlumem dolů a uvolňováním pracovníků OKD přenést na bedra státu. Současně jde o reakci na požadavek managementu OKD, jenž od státu požadoval další finanční podporu.

Doufám, že tato nabídka nebude jedinou. Velmi bych si přál, aby se objevily další plnohodnotné návrhy na odkup OKD od seriózních investorů, kteří se postarají nejen o pokračování těžby, zaměstnanosti v regionu a uspokojení věřitelů, ale zajistí i řádný útlum po ukončení těžby. Existence takovéto nabídky by samozřejmě byla optimálním řešením,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nabídka převzetí závodu OKD státním podnikem DIAMO má však zamezit nejen opakování historie naznačené výše, ale zároveň udržet celý proces útlumu těžby pod kontrolou a minimalizovat s tím související náklady pro stát.

Rozhodnutí o dalším osudu těžební společnosti OKD, která se v roce 2016 dostala do insolvence, je v rukách věřitelského výboru, kterému do 12. dubna letošního roku musí představenstvo OKD předložit reorganizační plán.  Jeho součástí by mělo být východisko na základě podaných nabídek potenciálních investorů. Případný nesouhlas věřitelů s reorganizačním plánem by vedl k vyhlášení konkursu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…