Ministr Mládek: Hlavní báňská záchranná stanice bude státní

17.10.2016 17:20

Vláda na dnešním zasedání schválila „Návrh koncepce báňské záchranné služby zajišťované státem“, předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českým báňským úřadem.

Ministr Mládek: Hlavní báňská záchranná stanice bude státní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Koncepce stanovuje zajištění báňské záchranné služby (BZS) státem tak, aby stát nebyl při zajišťování BZS pro jím prováděné hornické nebo jiné činnosti závislý na soukromých subjektech a disponoval záchrannou složkou schopnou zasáhnout, např. v krizových situacích zajistit bezpečnost.

„Hlavní báňská záchranná stanice bude státní, a tudíž nebude závislá na soukromých podnikatelských subjektech a jejich ekonomické situaci. Vycházeli jsme z výhod i nevýhod dosavadního systému,“ dodal ministr Mládek.

Koncepce zachovává komerční charakter báňské záchranné služby a nezasahuje do podnikatelských aktivit žádných subjektů. Využívá skutečnost, že stát provádí činnosti, které zajištění BZS vyžaduje a disponuje čtyřmi závodními záchrannými stanicemi a celkem 141 báňskými záchranáři. Nicméně je jeho slabinou závislost na ekonomické situaci zřizovatelů báňských záchranných stanic. Koncepce tyto státní báňské záchranné stanice doplňuje státní hlavní (druhostupňovou) báňskou záchrannou službou pro případ zásahu v podzemí v rámci krizového řízení, a to bez závislosti na soukromém sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice