Ministr Mládek: Hovořili jsme na téma přetoků elektřiny z Německa, které zatěžují polskou i českou síť

05.02.2016 19:11

Ministr Jan Mládek jednal v Polsku o energetických tématech a budoucnosti černouhelného hornictví.

Ministr Mládek: Hovořili jsme na téma přetoků elektřiny z Německa, které zatěžují polskou i českou síť
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na své pracovní cestě do Polské republiky dnes jednal s několika předními představiteli polské vlády. Do zahraničí ministra Mládka doprovázela náměstkyně pro energetiku Lenka Kovačovská a vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cienciala.

Ve Varšavě se ministr Jan Mládek setkal s místopředsedou vlády a ministrem rozvoje Mateuszem Morawieckim, ministrem energie Krzysztofem Tchórzewskim, prezidentem Polské národní banky Markem Belkou a s náměstkem ministra státního majetku Henrykem Baranowskim.

„S ministrem energie Krzystofem Tchórzewskim jsme diskutovali celou řadu odborných témat, která mají naše země společná. Hovořili jsme o problematice přetoků elektrické energie z Německa, které zatěžují polskou i českou přenosovou soustavu. Diskutovali jsme otázku plynovodu STORK II a možnosti další diverzifikace tras produktovodů a posílení energetické bezpečnosti obou zemí. Skutečně důležitým tématem je pro obě země budoucnost černouhelného hornictví a budoucnost těžebního průmyslu. Hovořili jsme i o jaderné energetice a dalších energetických tématech. Místopředsedu vlády Mateusze Morawieckého i ministra Krzystofa Tchórzewského jsem pozval na další jednání do Prahy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po dnešním jednání ve Varšavě.

S polskými představiteli hovořil ministr Jan Mládek mj. i na téma Průmyslu 4.0.

Aktuálním tématem pro obě země je těžební průmysl. Polská vláda má díky vlastnickým poměrům větší možnost ovlivnit budoucnost těžby černého uhlí než česká vláda, ale nízké ceny uhlí na trzích citelně zasáhly obě země. „Otevřeli jsme otázku společného postupu při prosazení případného prodloužení termínu ukončení útlumu těžby, který mohou za určitých podmínek podpořit vlády jednotlivých zemí v Evropské unii a případně i Evropská unie prostřednictvím Evropského globalizačního fondu, o pět let,“ uvedl vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cienciala.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.