Ministr Mládek: Jako první ministerstvo jsme kompletně dočerpali prostředky z fondů EU

30.12.2015 21:49

Ministerstvo průmyslu a obchodu je prvním resortem, který dočerpal 100 % z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), jenž disponoval celkovou alokací 3.120.690.664 EUR (84,4 mld. Kč). MPO tak kompletně dočerpalo prostředky z EU fondů určené podnikatelům na jejich projekty.

Ministr Mládek: Jako první ministerstvo jsme kompletně dočerpali prostředky z fondů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Pracovníci MPO 22. 12. proplatili poslední žádosti o platby podnikatelům v rámci vyúčtování jejich projektů. "Ministerstvo dosáhlo velkého úspěchu, kdy se mu podařilo jako prvnímu resortu vyčerpat veškeré svěřené prostředky programovacího období 2007—2013," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Za rok 2015 proplatilo MPO celkem 4 707 žádostí o platbu v souhrnné výši 25 097 mld. Kč. Oproti roku 2014 to představuje nárůst o 1 442 žádostí o platbu a o 9,48 mld. Kč více proplacených prostředků.

Tato čísla mají i značný multiplikační efekt pro ekonomiku, protože proplacených 25 mld. Kč představuje pro ekonomiku přínos přes více než 50 mld. Kč, protože podnikatelé své projekty v průměru 50 procenty spolufinancují.

Největší zájem u podnikatelů zaznamenal v posledním půl roce program Rozvoj, který pomáhá s obnovou strojního zařízení v regionech s vyšší nezaměstnaností.

Velké množství peněz směřovalo rovněž do výzkumu a vývoje prostřednictvím programů Potenciál a Inovace. Dále se dokončovaly velké projekty z oblasti vědeckovýzkumných parků z programu Prosperita, energetické projekty (program Úspory energií) a zároveň bylo nutné finančně vypořádat zbývající projekty z oblasti ICT, školicích středisek či nemovitostí.

"MPO se bude nadále podílet v zajišťování přísunu finančních prostředků podnikatelům prostřednictvím nového Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), který se stane klíčovým nástrojem pro podporu českých podniků z fondů Evropské unie v programovacím období 2014—2020," dodal náměstek pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje Tomáš Novotný.

Operační program OPPIK je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou. Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství. To spočívá především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání má i rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.