Ministr Mládek: Jsem rád, že si premiér důležitost MPO uvědomuje

16.07.2014 11:50

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil dne 16. července Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v rámci své bilanční cesty po resortech. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při návštěvě premiéra informoval o dosažených výsledcích po šesti měsících v čele ministerstva a zároveň připomněl tzv. kostlivce, které se podařilo po předchozí vládě napravit.

Ministr Mládek: Jsem rád, že si premiér důležitost MPO uvědomuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek, ministr zahraničních věcí

Jsem velmi rád, že si pan premiér Sobotka je vědom důležité role mnou řízeného resortu při ozdravování českého hospodářství a zatraktivnění České republiky pro zahraniční investory, což je klíčové zejména v souvislosti se snahou naší vlády vyřešit problém vysoké nezaměstnanosti. Můžeme se pochlubit prvními pozitivními výsledky. Konkrétně za jeden z největších úspěchů považuji dotažení strategické investice jihokorejské společnosti Nexen, která pomůže vytvořit více než 1000 přímých pracovních míst v Ústeckém kraji. Nová pracovní místa vzniknou také ve společnosti Škoda Auto a zdárně se vyvíjí i projekt logistického centra společnosti Amazon v Dobrovízi. Za první polovinu letošního roku mnou řízené ministerstvo podpořilo investičními pobídkami celkem 84 zahraničních společností, což by mělo přinést téměř deset tisíc nových pracovních míst. Rovněž MPO podpořilo investičními pobídkami 52 tuzemských společností, u kterých očekáváme vytvoření dalších více než čtyř tisíc nových pracovních míst.

Podpora exportu

V našem úsilí o podporu českého exportu byl milníkem především průlom ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu s Ministerstvem zahraničních věcí. Základem podpory exportu pro české podnikatele bude nyní jednotná zahraniční síť ČR, která spojí aktivity zastupitelských úřadů zahraničních kanceláří CzechTrade, a společné Klientské centrum. Dále se podařilo zastavit nesmyslné slučování agentur CzechInvest a CzechTrade a převod zahraničních kanceláří zpět pod obě agentury.

Velkým usnadněním začínajícím podnikatelům v rámci jednotného evropského trhu jsou Jednotná kontaktní místa, jejichž hlavním smyslem je zjednodušení celkového procesu zahájení a růstu podnikání u malých a středních firem. Právě ty jsou pro hospodářský vývoj země a Evropské unie velmi důležité z hlediska přinášení pracovních pozic a různorodosti služeb.

Ochrana spotřebitelů

V hodnocení práce MPO je nutné vyzdvihnout téma ochrany spotřebitelů. MPO je důležitý spojenec občanů v boji s nejrůznějšími nekalými obchodními praktikami a podvodníky, kteří se bohužel velmi často neštítí doslova okrádat i sociálně nejslabší. Podařilo se nám stabilizovat a především aktivizovat činnost České obchodní inspekce (ČOI). Jmenoval jsem nového ústředního ředitele ČOI a podporuji jeho první správné kroky ve funkci. Máme společně připravenu řadu okruhů na prohloubení ochrany spotřebitelské veřejnosti, začali jsme již řešit témata spotřebitelských úvěrů, stáčení tachometrů a dalších podvodů při prodeji ojetých vozů, kde budeme iniciovat případné legislativní změny. Připravujeme i další témata, jako je regulace cen vodného a stočného atp.

Energetika

Jednou z klíčových agend MPO je také oblast energetiky. Pokračujeme v aktualizaci Státní energetické koncepce, kde se nyní nacházíme ve finální fázi procesu posuzování vlivů koncepce na životní prostředí, tzv. SEA. Již také započaly práce, v součinnosti s resortem financí, na zpracování komplexního plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR.

Operační programy OPPI a OPPIK

Jsem potěšen, že jedním z nejúspěšnějších programů v České republice v oblasti čerpání z operačních programů je Operační program Podnikání a inovace (OPPI). Další skvělou zprávou pro české podnikatele je čerstvá informace, že vláda schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020. Česko tak poskytne na podporu podnikání do roku 2020 až 116 miliard korun z evropských fondů. Nejvíce půjde na technologický rozvoj, podporu podnikání malých a středních firem či energetické úspory.

Kostlivci na MPO

Mým osobním zásahem bylo dosaženo zrušení chybné transakce nákupů nemovitostí vlastněných společností MEMO SEVER. Na účet státního podniku ČPP Transgas se tak vrátily prostředky ve výši 317 milionů korun z celkových 351 milionů. Zbývající plnění ve výši 34 milionů by měl státní podnik získat zpět na počátku října.

V oblasti snižování nákladů na provoz ministerstva se mi podařilo zásadním způsobem omezit externí aktivity včetně poradenských a právních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…