Ministr Mládek: Mexiko je pro nás perspektiva a brána do Latinské Ameriky

26.06.2015 12:56

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek musel kvůli středečnímu vládnímu jednání o rozpočtu svou cestu v čele skupiny českých podnikatelů zkrátit, přesto absolvoval jednání s partnery z mexické federální vlády i představiteli států Jalisco a Guanajuato.

Ministr Mládek: Mexiko je pro nás perspektiva a brána do Latinské Ameriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

V rámci ministrova třídenního programu se uskutečnila dvě podnikatelská fóra s řadou B2B schůzek. Mezi českými a mexickými partnery byla podepsána dvě memoranda o spolupráci (EGAP-Bancomext, SPD ČR-COMCE) a proběhla řada jednání s významnými mexickými státními i soukromými firmami a technologickými institucemi.

Ministra Jana Mládka doprovodila jedenáctičlenná podnikatelská delegace organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR (SPD ČR) a šestičlenná technologická mise organizovaná agenturou CzechInvest.

V Mexico City se ministr Mládek zúčastnil společně se svým protějškem Ildefonsem Guajardem „Česko-mexického podnikatelského dne“, který organizoval SPD ČR ve spolupráci se svým místním partnerem COMCE a velvyslanectvím ČR. Oba ministři se na semináři o české a mexické ekonomice setkali s podnikateli po podpisu memorand o spolupráci mezi společnostmi EGAP a Bancomext a COMCE a SPD ČR. Ministr se setkal i s vedením agentury na podporu exportu a investic ProMéxico a exportní banky Bancomext.

Česká delegace jednala se zástupci mexického ministerstva energetiky, státní agentury pro boj s povodněmi a mexickými investory v ČR. Setkala se s nejvyšším vedením státu Guanajuato a prohlédla si investici české firmy Rubena ve státě Silao.  Společnost Rubena je aktuálně největší českou investicí v Mexiku. Vyrábí pryžové membrány pro brzdné systémy, výrobu zahájila v roce 2006 a zaměstnává okolo 100 pracovníků. Letos v dubnu došlo k rozšíření výroby a s další investicí se počítá v příštím roce.

„Mexiko je pro nás perspektivním a strategickým partnerem nejen díky velikosti svého trhu, ale i napojením na další země, např. Tichomořská aliance: Kolumbie, Chile, Peru nebo NAFTA. Přesvědčil jsem se, že probíhající hospodářské reformy v Mexiku jsou příležitostí pro další prohloubení spolupráce a zvýšení české přítomnosti na mexickém trhu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Právě žádost ČR o pozorovatelský status u Tichomořské aliance a kroky, které v této souvislosti ČR připravuje, byly jedním z hlavních témat jednání ministra Mládka s mexickými partnery. Řeč byla také o připravované modernizaci dohody o volném obchodu mezi EU a Mexikem a o implementaci reforem mexické ekonomiky, hlavně otevření energetického sektoru.

„Rodí se řada zajímavých projektů našich firem v Mexiku a mexických firem v ČR. Významná je také technologická spolupráce, kdy ČR může nabídnout Mexiku řešení nutná pro reformu ekonomiky. Jsem rád, že moje cesta pokrývala všechny tyto aspekty a jsem přesvědčen, že výrazně přispěla k posilování přítomnosti ČR v této zemi,“ dodal ministr Mládek.

Úspěšnou českou firmou na mexickém trhu v oblasti energetiky je například společnost Škoda Power, která realizovala subdodávky 2 turbín a generátoru pro přestavbu tepelné elektrárny v El Sauz na kombinovaný cyklus. Společnost Doosan Škoda Power zmodernizuje v mexické Tule dvě 110megawattové turbíny, vyrobené světovými koncerny Hitachi a Westinghouse. Obnoví také generátory a příslušenství strojovny. Jde o zakázku za stovky milionů korun v paroplynové elektrárně, která stojí v nadmořské výšce 2110 metrů.

Mezi další projekty českých firem v Mexiku patří například dodávka 16 vozidel od společnosti Tatra Trucks, kde hodnota kontraktu přesahuje 73 milionů korun. Skupina Škoda Transportation se bude podílet na výrobě 25 trolejbusů pro druhé největší město Mexika Guadalajara. Trolejbusy pro zhruba pětimilionové město plzeňská firma vyrobí společně s mexickým výrobcem autobusů Dina. Jeho vozy Škoda Transportation osadí elektrickou výbavou, mimo jiné motorem. Kontrakt v hodnotě 100 mil. Kč byl podepsán začátkem února 2015.

Mexiko je naším největším partnerem v Latinské Americe. Obrat bilaterálního obchodu v roce 2014 dosáhl hodnoty 1,158 mil. USD při 639,6 mil USD vývozu a 518,7 mil USD dovozu. V komoditní skladbě našich vývozů do Mexika lze v posledních letech zaznamenat nárůst podílu strojírenských výrobků, silně převažuje automobilový sektor. Mexiko v ČR investuje do automobilového, stavebního nebo potravinářského průmyslu.

Mexiko představuje trh se 112 miliony obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice