Ministr Mládek: Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu

07.11.2014 13:16

Ministr Mládek prosazuje tři nová opatření v boji proti stáčení tachometrů

Ministr Mládek: Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Koncem října proběhla schůzka ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se zástupci pracovní komise k problematice stáčení tachometrů. Předmětem jednání bylo seznámení ministra s výsledky činnosti komise a navrženými třemi opatřeními, která mají ochránit spotřebitele před nepoctivými praktikami prodejců ojetin. Ministr Mládek již dopisem vyzval ministra dopravy Antonína Prachaře k součinnosti v prosazení zmíněných opatření.

Dvanáctičlenná pracovní komise, složená ze zástupců šesti institucí - MPO, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, Ministerstva vnitra, Ministerstva dopravy a České obchodní inspekce, předložila ministru Mládkovi následující návrhy na ochranu spotřebitelů v oblasti stáčení tachometrů:

1. Do zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zakotvit zákaz pozměňování stavu počítače ujeté vzdálenosti a obecný zákaz nabídky takových služeb

2. V citovaném zákoně zakotvit technické kontrole povinnost zapisovat do velkého technického průkazu a elektronického registru stav počítače ujeté vzdálenosti (v rámci dovozu stanovit odpovědnost za správnost údajů dovozci)

3. Vytvoření veřejně dostupné databáze umožňující veřejnosti zjistit údaje o historii a skutečném počtu najetých kilometrů u konkrétního vozidla

Vzhledem k tomu, že výše uvedená opatření spadají do gesce Ministerstva dopravy, požádal ministr Mládek svého vládního kolegu Antonína Prachaře o součinnost.

„Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu a závěr pracovní komise vnímám jako zásadní posun správným směrem. Navrhovaná opatření v ČR velmi chybí a jejich zavedení by výrazně zvýšilo ochranu spotřebitelů před praktikami podvodníků s ojetinami. Ministra dopravy Antonína Prachaře jsem 3. listopadu dopisem seznámil se závěry komise a vyzval jej, aby se prosazením opatření co nejdříve zabýval,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.