Ministr Mládek: Projekt "Ukrajina" žádným způsobem nenarušuje český trh práce

05.01.2016 12:15

Ministerstvo průmyslu a obchodu spouští příjem žádostí o zařazení do projektu Ukrajin.

Ministr Mládek: Projekt "Ukrajina" žádným způsobem nenarušuje český trh práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Jednodušší vstup až 500 technických specialistů umožní projekt Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny, který dne 9. listopadu 2015 schválila vláda ČR. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je pověřeno přijímáním a posuzováním žádostí o zařazení do projektu, tak může ihned začít s jeho realizací.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je rozhodnutím vlády v souladu s projektem pověřeno přijímáním žádostí o zařazení do projektu, stejně jako administrací těchto žádostí.Ministerstvo průmyslu a obchodu je rozhodnutím vlády v souladu s projektem pověřeno přijímáním žádostí o zařazení do projektu, stejně jako administrací těchto žádostí.

Vláda ČR na svém dnešním jednání schválila projekt "Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny", jehož cílem je dosáhnout časových úspor při přijímání a vyřizování žádostí pro specialisty z Ukrajiny.

"Jsem rád, že se po delších jednáních podařilo schválit projekt, který Ministerstvo průmyslu a obchodu v létě tohoto roku předložilo, podílelo se na jeho přípravě a bude spoluzajišťovat jeho implementaci. Zároveň jsme připraveni se v případě úspěchu tohoto projektu podílet na jednáních o jeho dalších úpravách," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Projekt umožní získat až pro 500 technických specialistů ročně rychlejší zacházení při přijímání a vyřizování jejich žádostí o zaměstnanecké, respektive modré karty na zastupitelských úřadech ČR na Ukrajině.

"Vysoce kvalifikovanou pracovní sílu považuji za nezbytnou pro udržování a posilování konkurenceschopnosti České republiky. Domnívám se, že schválený projekt, který přitom žádným způsobem nenarušuje český trh práce, je ideálním způsobem, jak získat pro české zaměstnavatele pracovníky, kteří mohou vytvářet vysokou přidanou hodnotu," dodal ministr Jan Mládek.

Poptávka po vysoce kvalifikovaných zaměstnancích přitom v ČR stoupá. Projekt má zjednodušit jejich nabírání z Ukrajiny právě v situaci, kdy není možné zaměstnance získat na českém trhu práce, neboť nezbytnou podmínkou pro zařazení do projektu je předchozí umístění volného pracovního místa v centrální evidenci volných pracovních míst.

"Věřím, že rychlé a efektivní přijetí žádosti o zaměstnaneckou kartu zjednoduší vstup velmi důkladně vybraným specialistům, kteří na českém trhu práce chybí a které často společnosti potřebují pro svůj další rozvoj a získávání nových zakázek i v zahraničí," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je rozhodnutím vlády v souladu s projektem pověřeno přijímáním žádostí o zařazení do projektu, stejně jako administrací těchto žádostí. V příloze je proto k dispozici plné znění projektu, včetně všech podmínek, které je pro zařazení do projektu nezbytné splnit, stejně jako formulář žádosti. Zároveň je třeba pro participaci na projektu získat doporučení podnikatelských reprezentací, které je nezbytné doručit spolu s žádostí o zařazení do projektu.

Samotné žádosti o zařazení do projektu je možné zasílat na kontaktní email projektukrajina@mpo.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…