Ministr Mládek: Rozhodnutí o úložišti nepadlo, chci jednat se všemi

18.07.2016 18:03

Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka znepokojily některé reakce na jeho sdělení z 15. července 2016 o dalším možném postupu při výběru lokality pro úložiště jaderného odpadu. V žádném případě dosud nedošlo k definitivnímu výběru lokalit, v nichž by měl pokračovat průzkum. Uvedl jen, jaký postup by mohl vést k výběru území se souhlasem dotčených obcí.

Ministr Mládek: Rozhodnutí o úložišti nepadlo, chci jednat se všemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Opakovaně zdůraznil, že si nedovede představit stavbu úložiště tam, kde s tím místní obyvatelé nebudou souhlasit. „Proto jsem pouze dal najevo respekt k odporu obcí pěti lokalit. I přesto ale chci 28. července jednat se zástupci obcí ze všech sedmi dosud uvažovaných lokalit, abych si bezprostředně ověřil jejich postoje a znovu je vyzval k věcnému dialogu,“ uvedl Jan Mládek. Jak dodal, považuje to nejen za svou povinnost, ale i za slušnost.

MPO a Správa úložišť radioaktivních odpadů hledají řešení tam, kde jsou obce přístupné dialogu a a priori neodmítají racionální diskusi nad bezpečnostními, technickými a také ekonomickými argumenty. „Je evidentní, že hlubinné úložiště musí splňovat přísné bezpečnostní parametry a proto se dělají průzkumné práce. Navíc, pro region, kde bude umístěno, přinese rozvoj a s ním související profit,“ poznamenal ministr Jan Mládek.

Obvinění z netransparentnosti MPO odmítá

Obvinění a útoky kvůli údajné netransparentnosti MPO odmítá. Do mezirezortního připomínkového řízení již připravilo věcný záměr zákona o zapojení obcí do procesu výběru lokalit, který posílí jejich postavení v rozhodovacím procesu.

O finálním umístění hlubinného úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…