Ministr Mládek: Sankce přinášejí problémy oběma stranám

20.10.2016 6:30

Jan Mládek protestuje proti posunu jeho výroků k protiruským sankcím agentuře TASS.

Ministr Mládek: Sankce přinášejí problémy oběma stranám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Česká tisková kancelář vydala 18. října ve večerních hodinách pod titulkem „Mládek: ČR je pro co nejrychlejší zrušení protiruských sankcí“ zprávu, v níž citovala z rozhovoru ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka pro ruskou agenturu TASS. „Česká republika je pro co nejrychlejší zrušení protiruských sankcí Evropské unie, které poškozují obě strany. Ruské agentuře TASS to dnes v Praze řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Česko je nicméně členem EU, a proto je povinno rozhodnutí o sankcích respektovat, dodal,“ uvedla ČTK.

Proti takovému hrubému posunu Jan Mládek důrazně protestuje, protože nic takového agentuře TASS nesdělil. Rozhovor se uskutečnil korespondenčně, tedy formou písemných otázek a odpovědí, zaslaných mailem a týkal se cesty ministra na akci české firmy Brisk Tábor v Togliatti. Přikládáme jejich originální znění tak, jak je od Jana Mládka obdržela agentura TASS (tématu protiruských sankcí se týká poslední, třetí otázka a odpověď):

Jak využijete cesty do Ruska, jaké jsou vaše očekávání?

Primárním cílem naší cesty je podpora české společnosti BRISK Tábor, která je jedním z pěti největších světových výrobců zapalovacích svíček, ale i snímačů a dalších komponent pro automobilový průmysl. V Togliatti otevírá nový závod OOO Brisk Rus, který by měl vyrábět až devět milionů kusů zapalovacích svíček ročně například pro společnosti Avtovaz a Renault. Tato akvizice je konkrétním příkladem toho, že v Samarské oblasti vidíme dobré perspektivy pro řada dalších českých firem a máme zde dlouhodobé obchodní partnery. Chci se proto při této slavnostní příležitosti setkat se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu Ruské federace a vedoucími představiteli Samarské oblasti. Rád bych také jednal o termínu budoucího zasedání česko-ruské mezivládní komise, které by se mohla uskutečnit na jaře příštího roku. To poslední se za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu RF Denise V. Manturova konalo letos v březnu u nás v Praze a přineslo do vzájemné hospodářské spolupráce obou zemí řadu důležitých impulsů a mimo jiné i podpis Memoranda o spolupráci s Uljanovskou oblastí.   

Jak hodnotíte současný stav hospodářských vztahů s Ruskem. Mohl byste stručně uvést, kde vidíte do budoucna největší šance pro rozvoj ekonomických vztahů mezi Ruskem a Českem?

Myslím, že obě naše země mají zájem na vzájemně výhodném a pragmatickém partnerství a důvěře. Výsledky za minulý rok bohužel ukazují pokles vzájemného obchodu oproti předchozím letům, který je důsledkem různých forem sankčních a protisankčních opatření, ale i situací na trhu surovin a poklesu ceny rublu. Chtěl bych ale zdůraznit, že máme velký zájem na zachování dobrých hospodářských vztahů mezi českými podniky a jejich ruskými partnery i v podmínkách omezujících opatření. Myslím, že se nám společně s kolegou Manturovem a představiteli jednotlivých regionů podařilo nastartovat věcný dialog a vytvářet prostor pro realizaci vzájemných projektů na federální a především na regionální bázi.   

Bezprostřední budoucnost dalšího rozvoje proto vidím především ve spolupráci regionů. V současné době je převážná většina projektů s účastí českých firem realizována na regionální úrovni, ať už jde o projekty v Republice Tatarstán, Sverdlovské, Čeljabinské či Tjumenské oblasti a v řadě dalších. S vybranými ruskými regiony máme uzavřeny dohody o spolupráci a pracují tu společné pracovní skupiny pro koordinaci spolupráce.     

Nakolik podle vás zatěžují vzájemné vztahy ekonomické sankce, jaké jsou jejich dopady pro české firmy?

Česká republika je členem Evropské unie. Od začátku platnosti evropských sankcí jsme, včetně premiéra Bohuslava Sobotky, hovořili opakovaně o tom, že sankce nepovažujeme za optimální a rozumné řešení. Věříme v jejich postupné rušení, protože přinášejí problémy oběma stranám. Nemyslíme si ale, že sankce jsou jedinou příčinou současného poklesu vzájemného obchodu. Přinesly sice dílčí problémy některým našim exportérům, především v oblasti zemědělských produktů a potravin, ale nikoliv problémy zásadní. Pokles vzájemného obchodu se týká nejen sankčních, ale prakticky všech položek. Máme proto skutečný zájem na zachování a rozšíření hospodářských vztahů, založených na dialogu, vzájemné důvěře a regionální spolupráci.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…