Ministr Mládek: V digitálním věku musíme transformovat průmysl, podniky i pracovní sílu

20.07.2016 4:31

Na plenárním zasedání se ministři věnovali otázkám urychlení digitální transformace evropského průmyslu a podniků, které uvedli slovenský ministr hospodářství Peter Žiga a místopředseda Komise Jyrki Katainen.

Ministr Mládek: V digitálním věku musíme transformovat průmysl, podniky i pracovní sílu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ve dnech 17. a 18. července 2016 se v Bratislavě sešli ministři osmadvacítky odpovědní za vnitřní trh a průmysl k neformálnímu jednání Rady pro konkurenceschopnost. Českou delegaci vedl ministr Jan Mládek.

Na plenárním zasedání se ministři věnovali otázkám urychlení digitální transformace evropského průmyslu a podniků, které uvedli slovenský ministr hospodářství Peter Žiga a místopředseda Komise Jyrki Katainen. Ministři si mimo jiné vyměňovali zkušenosti s iniciativami typu Průmysl 4.0. "V zemích EU vzniká celá řada iniciativ, od čistě průmyslových až po strategie zahrnující celou společnost. V České republice se snažíme o to, abychom byli v čele tohoto pelotonu a připravili našim podnikům i celé společnosti co nejlepší podmínky pro postupnou digitalizaci naší ekonomiky," uvedl k tomu ministr Mládek.

Společná diskuse se věnovala překážkám

Ministři měli dále možnost debatovat se zástupci špičkových slovenských firem, kteří představili technologie z oblasti virtuální reality, big data, robotiky či 3D tisku. Společná diskuse se věnovala překážkám, kterým takovéto firmy čelí v oblasti investic, pracovní síly a jejího vzdělávání a dovedností, či otázkám spojeným s regulací.

Ministr Mládek následně jednal se svými protějšky právě o budoucí připravenosti pracovní síly EU. Představil české projekty propojující akademickou a soukromou sféru, jako jsou program Kompas či TRIO. "V rychle se měnícím světě digitálních technologií bychom měli budoucí absolventy technických oborů naučit pracovat s velkou škálou nástrojů tak, aby v budoucnosti dokázali flexibilně ovládat nové technologie. Jsem rád, že podobně to vnímá i Evropská komise," uvedl ministr v diskusi.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…