Ministr Mládek: Výsledky dopadové studie nepřinášejí žádná překvapení

13.10.2016 10:12

Dohoda CETA: Ministr Jan Mládek jednal o procesu ratifikace se zmocněncem kanadské vlády.

Ministr Mládek: Výsledky dopadové studie nepřinášejí žádná překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zmocněnec kanadské vlády pro obchodní dohodu CETA mezi Evropskou unií a Kanadou Pierre Pettigrew se dnes setkal s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.  Tématy jednání byly proces ratifikace dohody CETA, odhady přínosů CETA pro českou i světovou ekonomiku a priority České republiky ve vztahu k této dohodě.

Jednání se uskutečnilo ve stejný den, kdy vláda České republiky schválila na svém zasedání návrh na sjednání dohody CETA. Na základě dnešního usnesení vlády bude dohoda slavnostně podepsána pravděpodobně na nadcházejícím summitu EU – Kanada 27. října v Bruselu. V prosinci letošního roku pak bude hotova národní dopadová studie.

"V současnosti již máme předběžné výsledky dopadové studie, které nepřinášejí žádná překvapení. Očekáváme pozitivní, byť omezené dopady na celkovou výši HDP, velký efekt naopak bude mít především eliminace cel a netarifních překážek v oblasti automobilového průmyslu či v rámci obchodu se službami. Těžit z uzavření dohody budou především firmy z oblasti automobilového průmyslu a dalších dopravních technologií, ale i farmaceutického či textilního průmyslu," uvedl ministr Jan Mládek.

Ratifikační proces dohody CETA v následujících měsících se uskuteční jak v jednotlivých členských zemích, tak i na úrovni Evropské unie. Obě strany – jak česká, tak kanadská – se dnes na společném jednání shodly, že nic nebrání tomu, aby tento proces by hladký a rychlý. "Jednání potvrdilo, že neexistují žádné podstatné rozpory a že Česká republika, potažmo Evropská unie a Kanada sdílí společné hodnoty. Proto také jako doplněk dohody CETA vznikla společná deklarace, v níže se obě strany zavazují, že i nadále zůstanou zachovány standardy, požadavky a pravidla na dovážené zboží, pro poskytovatele služeb či pro investory," vyzdvihl ministr Jan Mládek.

Členy kanadské delegace byli kromě Pierra Pettigrewa také nová velvyslankyně Kanady v České republice Barbara Richardson a kanadský obchodní rada Henri Proulx. Delegace se rovněž setkala se zástupci výborů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR či s ředitelem zahraničně-politického odboru Kanceláře prezidenta republiky ČR Hynkem Kmoníčkem.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …