Ministr Mládek: Výstavba a provoz Podzemního výzkumného pracoviště Bukov bude pokračovat

20.12.2016 18:41

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek informoval na schůzi vlády o zadání veřejné zakázky, kterou bude zajištěna provozuschopnost a běžná údržby Podzemního výzkumného pracoviště (PVP) Bukov pro potřeby přípravy hlubinného úložiště v České republice.

Ministr Mládek: Výstavba a provoz Podzemního výzkumného pracoviště Bukov bude pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„V současné době je před dokončením realizace tohoto výzkumného pracoviště a je připravován běžný provoz,“ uvedl ministr Mládek. V následujících letech budou realizovány další etapy výzkumných prací, vyžadující přípravu výzkumných prostor a zajištění provozu nezbytné části důlního provozu. „Vzhledem k tomu, že státní podnik DIAMO má jediný práva poskytovat tyto služby v důlním díle Rožná, Správa úložišť radioaktivních odpadů zvolila pro veřejnou zakázku zadávací řízení formou jednacího řízení bez uveřejnění,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu.

Pokračování výstavby a přípravu provozu PVP Bukov schválila vláda letos v lednu usnesením k řešení sociálních důsledků uzavírky uranového dolu Rožná v Dolní Rožínce. Účelem výstavby a provozování PVP Bukov je vybudování podzemních důlních děl a nadzemních laboratoří včetně skladu hmotné dokumentace a zázemí pro výzkum, vývoj a ověřování postupů a technologií pro účely přípravy a budoucí výstavby hlubinného úložiště. Provoz výzkumného pracoviště a provádění výzkumných prací je nutnou podmínkou před výběrem lokalit a realizací trvalého úložiště jaderného odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.