Ministr Mládek: Za poslední měsíce jsme v energetice společně dosáhli řadu úspěchů

16.02.2016 15:12

Tripartity zemí Visegrádské skupiny diskutovaly o evropské energetice.

Ministr Mládek: Za poslední měsíce jsme v energetice společně dosáhli řadu úspěchů
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupiny (V4) se v úterý 16. února uskutečnilo na zámku Štiřín jednání tripartit České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Jedním z hlavních témat byl vedle problematiky pracovní mobility a volného pohybu osob stav energetiky v regionu i celé Evropské unii.

Společné jednání tripartit zahájil premiér Bohuslav Sobotka, zúčastnili se ho ministři Jan Mládek, Michaela Marksová Tominová a Dan Ťok, ministr hospodářství Slovenska Vazil Hudák, předseda odborů Josef Středula, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, velvyslanci, státní ministři a státní tajemníci, představitelé odborů, sociálních partnerů a zaměstnavatelů zemí Visegrádu.

Během jednání přítomní ministři a zástupci ekonomických a sociálních partnerů ocenili aktivitu českého předsednictví V4 v oblasti energetiky. Zmínili především silnou pozici skupiny V4 například ve vyjednávání o systému řízení Energetické unie.

Shoda panovala i na tom, že přestože existují v energetice témata, na které panují v rámci skupiny zemí V4 rozdílné pohledy, je tato spolupráce pro všechny zúčastněné země velmi přínosná. „Regionální spolupráce je jedním ze základních stavebních kamenů Energetické unie EU. Jsme proto rádi, že do diskuse o dalším směřování spolupráce skupiny V4 v energetice vstupuje i tripartita,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Za poslední měsíce jsme v energetice společně dosáhli řadu úspěchů. Silná společná pozice V4 se odrazila na konečné podobě systému řízení Energetické unie, například ve snaze zdůraznit bezpečnost dodávek energie,“ řekl ministr Jan Mládek.

Zmínil též společné problémy, které máme v oblasti bezpečných dodávek energií. Například polskou a českou přenosovou soustavu zatěžují přetoky elektrické energie z větrných elektráren v Německu.

Slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák připomněl, že by státy V4 měly mít společný hlas v oblasti společné Energetické unie a energetické bezpečnosti.    

Spolupráce v energetice je v rámci skupiny V4 na velmi vysoké úrovni. Na většinu témat v oblasti energetiky se země V4 snaží hledat společné pozice a koordinovat je mimo jiné před jednáními Rady pro energetiku nebo Evropské rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…