Ministr Mládek: Zákona o elektronických komunikacích se lidé bát nemusejí

25.10.2014 22:26

Senát Parlamentu ČR ve středu schválil novelu zákona, kterým se mění zákon o elektronických komunikacích a zákon o poštovních službách. Díky schválené novele nebudou muset poskytovatelé služeb klienty informovat o zcela marginálních změnách typu změna sídla společnosti.

Ministr Mládek: Zákona o elektronických komunikacích se lidé bát nemusejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Spotřebitelé se ale nemusejí obávat, že by v případě jakéhokoliv zhoršení smluvních podmínek nemohli vypovědět smlouvu bez sankce. V tomto ohledu se nic nemění. Návrh tak podle MPO snižuje zbytečnou administrativní zátěž podnikatelů, aniž by jakkoliv zhoršoval postavení spotřebitele.

Schválená novela zákona má za cíl zejména uvést výše zmíněné zákony do souladu s novým kontrolním řádem. Řeší některé chybějící správní delikty, které vyplývají z neplnění povinností stanovených v nařízení Evropského parlamentu a Rady o roamingu ve veřejných mobilních komunikačních sítích v EU. Navíc schválený návrh obsahuje sankce za porušení některých povinností vyplývajících ze zákona o elektronických komunikacích a zákona o poštovních službách.

K diskuzi, která se vedla na půdě Senátu a týkala se změny § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích, a povinnosti informovat účastníky o jednostranných změnách smlouvy a možnosti odstoupit od smlouvy ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uvedl: "Občané se rozhodně nemusejí obávat, že by kvůli této změně například nebyli informováni v případě jakéhokoliv zhoršení podmínek u jim poskytované služby a nemohli vypovědět smlouvu bez sankce. Navíc novela, kterou schválil Senát, je dle mého názoru plně v souladu s právem EU. Podobná úprava bez problémů funguje například ve Velké Británii, v Polsku či na Slovensku. Řádnou implementaci evropského práva je vždy třeba posuzovat nejen s ohledem na zákonnou úpravu, ale především na její praktickou aplikaci, kdy v případě sporu mezi účastníkem a podnikatelem bude rozhodovat Český telekomunikační úřad."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.