Ministr Mládek: Zvyšování konkurenceschopnosti českých firem musíme stavět především na inovacích

14.01.2016 7:34

Ministr Jan Mládek doprovodil premiéra Bohuslava Sobotku do německého závodu Siemens v Ambergu, jednali s bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Ministr Mládek: Zvyšování konkurenceschopnosti českých firem musíme stavět především na inovacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zkušenosti z digitalizace a internetizace průmyslu byly hlavním tématem jednání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se zástupci společnosti Siemens, které se uskutečnilo v bavorském Ambergu. Do Německa dnes odcestoval v rámci pracovní cesty předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Vládní delegace v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jednala v Ambergu s ministerským předsedou Bavorska Horstem Seehoferem. Diskutovalo se o vzájemných česko-německých a česko-bavorských hospodářských vztazích. Svobodný stát Bavorsko je naším bezprostředním sousedem a patří k hospodářsky nejvyspělejším regionům na světě. ČR a Bavorsko úzce spolupracují například v oblasti energetiky, sídlí zde řada významných firem a obchodních partnerů ČR.

Součástí pracovní cesty byla také prohlídka závodu Siemens Electronic Works Amberg (Siemens EWA) v bavorském Ambergu. "Náš záměr zvyšovat konkurenceschopnost českých firem nejen na německém trhu musíme do budoucna stavět především na inovacích a kvalitativních faktorech produkce, zvyšujících konečné efekty exportu. Proto jsou pro nás poznatky z digitalizace a internetizace průmyslové výroby, označované v Německu jako Indurstie 4.0, velmi důležité," uvedl ministr Jan Mládek.

Společnost Siemens je jedním z inovátorů v digitalizaci výroby. Podnikem fungujícím na bázi tzv. inteligentní výroby je závod společnosti Siemens v bavorském Ambergu.  Je jednou z nejmodernějších továren na výrobu elektroniky na světě, využívající principů tzv. čtvrté průmyslové revoluce, například duplikaci výrobního procesu do virtuální kopie. Každý výrobní prvek má ve virtuálním prostoru své digitální dvojče a řídicí systémy přesně vědí, kde se ve výrobním procesu která komponenta pohybuje a jaké operace s ní mají výrobní nástroje provést.

MPO pracuje na přípravě „Akčního plánu pro implementaci Průmyslu 4.0“. Ten bude zahrnovat opatření na podporu investic a standardizace, aplikovaného výzkumu, rozvoje lidských zdrojů i dalšího vzdělávání, kybernetické bezpečnosti a příslušných právních úprav, uplatnění inovačních technologií v energetice, dopravě a Smart Cities. Materiál bude předložen vládě ke schválení ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.