Ministr Mládek prosadil investice do rychle rostoucích inovačních podniků

20.12.2016 15:07

Vláda na včerejší schůzi schválila návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na zapojení České republiky do projektu Středoevropský fond fondů. Ze státního rozpočtu kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu bude v letech 2017–2019 vyhrazeno celkem 240 mil. Kč na návratné investice do rychle rostoucích inovačních podniků.

Ministr Mládek prosadil investice do rychle rostoucích inovačních podniků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Projekt navazuje na naši snahu podpořit investice od strat-upů v rámci Národního inovačního fondu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a vysvětlil: „Cílovým segmentem tohoto nástroje jsou investice do rozvoje již zavedených firem s velkým potenciálem dalšího růstu, pro které je standardní dluhové financování z hlediska jejich růstové fáze nedostupné nebo příliš zatěžující a neumožňuje efektivní expanzi.“ Chybějící nabídka investičních zdrojů a soukromých investičních fondů na tomto trhu představuje významnou bariéru pro růst podniků, které do budoucna znamenají velký potenciál pro inovativní výrobu s vysokou přidanou hodnotou a globálním významem.

Ministr Mládek vládě představil návrh účasti České republiky na projektu Evropského investičního fondu (EIF) zaměřeném na podporu rostoucích inovativních firem formou investic rizikového kapitálu v zemích regionu střední Evropy. V rámci projektu bude pod správou EIF vytvořen Středoevropský fond fondů, který bude za kapitálové účasti EIF, zúčastněných zemí a soukromých investorů investovat prostřednictvím finančních zprostředkovatelů do kapitálu rostoucích inovativních firem ve fázi later stage/growth.

EIF mimo České republiky oslovil k účasti rovněž Slovensko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko a Itálii. Celkový objem veřejných zdrojů v minimální výši 120 mil. euro by měl být rozdělen mezi 6 – 9 regionálních fondů, kde se k nim připojí nejméně 2,5krát tolik soukromých investičních prostředků. Vložené národní prostředky po návratu mohou být použity na další podporu podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.