Ministr Mládek prosadil účinnější dozor spotřebitelské legislativy, prováděný ČOI

14.12.2016 19:14

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes předložil vládě novelu zákona o České obchodní inspekci, která zajistí účinnější dozor v oblasti spotřebitelské legislativy.

Ministr Mládek prosadil účinnější dozor spotřebitelské legislativy, prováděný ČOI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Cílem novely je zajistit řádné fungování trhu a účinnější ochranu spotřebitele. Dochází ke zpřísnění podmínek pro provádění kontrolního nákupu a hlubší zakotvení kompetencí pro inspektory ČOI. Novela zajišťuje inspektorům větší anonymitu a ochranu jejich osobních údajů i ochranu osobnosti. Nově se pro inspektory ČOI zakotvuje pravomoc získat informace o prodávajícím na internetu, který o sobě neuvádí všechny zákonem stanovené údaje a nelze jej tedy kontrolovat.

"Se změnami prodejních technik a rozvojem obchodování na internetu chceme zajistit účinnější dozor kontrolních orgánů České obchodní inspekce a robustněji ochránit spotřebitele. K tomu musí být ČOI vybavena odpovídajícími nástroji včetně těch legislativních," upřesnil důvody úpravy ministr Jan Mládek.

Novela zákona o ČOI zapracovává změny vyplývající z přijetí související legislativy, sjednocuje užívanou terminologii, odstraňuje některé duplicity a zjednodušuje stávající text. Principy, na kterých je činnost ČOI založena, a to jak v oblasti kontrolní, tak i v oblasti mimosoudních řešení spotřebitelských sporů, jakož i její členění, organizační struktura a vzájemné vazby mezi organizačními složkami, se v zásadě nemění, pouze se zpřesňují.

Do stávající právní úpravy je potřebné zapracovat i poznatky z dosavadní praxe a praktická zjištění z kontrolní činnosti ČOI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice