Ministr Mládek z Teheránu: Spolupracovat můžeme v oblasti energetiky, strojírenství či bankovnictví

17.01.2016 19:27

Prohloubení vzájemné hospodářské a průmyslové spolupráce je hlavním tématem čtyřdenní pracovní návštěvy Íránu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Do Teheránu přivezl i více než šedesátičlennou podnikatelskou misi organizovanou Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Ministr Mládek z Teheránu: Spolupracovat můžeme v oblasti energetiky, strojírenství či bankovnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Shodou okolností to byla právě neděle 17. ledna 2016, která se pro Írán stala tzv. Implementation Day, jímž začíná uvolňování několikaletých sankcí. V návaznosti na podpis dohody o íránském jaderném programu v červenci loňského roku a následném potvrzení ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii v polovině prosince 2015, že Írán splnil požadavky loňské dohody s velmocemi, ukončila MAAE platnost všech svých sankčních opatření. 

Česká delegace jednala s prezidentem Teheránské obchodní a průmyslové komory Masoudem Khansárím, na které navázalo česko-íránské podnikatelské fórum. Při této příležitosti ministr Mládek blahopřál íránským partnerům k Implementation Day a vyjádřil naději, že uvolňování sankcí přispěje k dalšímu rozvoji vzájemných vztahů i k nárůstu obchodní výměny.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda představenstva Česko-Slovensko-Íránské obchodní komory Jan Kavan podepsali memoranda o spolupráci s Teheránskou obchodní a průmyslovou komorou. V rámci podnikatelského fóra zaměřeného na výměnu informací o investičních a obchodních příležitostech, které se nyní díky Implementation Day významně otevírají, podepsal zástupce společnosti Zetor Tractors Milan Mackovich s Todak Tiz Tabríz dohodu o dodávce 250 traktorů do Íránu.

V Teheránu Jan Mládek jednal s íránským ministrem průmyslu, obchodu a hornictví Mohammadem Rezou Nematzádem. Íránská ekonomika patří k nejzajímavějším podnikatelsko-investičním teritoriím posledních let. Jan Mládek svému íránskému partnerovi potvrdil zájem České republiky na pokračování tradiční hospodářské spolupráce. České výrobky se v Íránu navíc těší výborné pověsti.

„Možnosti spolupráce vidíme především v oblasti energetiky, infrastruktury, strojírenství, bankovnictví nebo informačních a komunikačních technologiích,“ řekl český ministr.

Íránský ministr Mohammad Reza Nematzáde v reakci na informace od české strany navrhl sestavení tzv. cestovní mapy, která bude specifikovat konkrétní projekty.

S ministrem energetiky Hamidem Chitchianem hovořili Jan Mládek a další členové české delegace především o možnostech spolupráce v energetice a vodním hospodářství. Íránská strana navrhla spolupráci zejména při výstavbě energetických zdrojů a posílení národní přenosové soustavy.  Ve vodohospodářské oblasti by uvítala vyhledávání zdrojů pitné vody, její úpravě a čištění odpadních vod. „Ve všech těchto oblastech máme co nabídnout,“ řekl ministr Mládek.

Na nedávnou návštěvu Asociace podniků českého železničního průmyslu v Teheránu navázalo také jednání Jana Mládka s ministrem dopravy Abbásem Akhundím. Česká strana podpořila zájem společnosti Moravia Steel podílet se na propojení železničního koridoru z íránského města Rasht do ázerbájdžánské Astary. Moravia Steel se ostatně už připravuje výstavbu trati na ázerbájdžánské straně.

V pondělí podepíše ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek mezivládní Dohodu o hospodářské spolupráci s íránským ministrem financí a ekonomiky Alím Tájebníjou. „Dohoda předpokládá mj. založení smíšené česko-íránské komise pro hospodářskou spolupráci, která bude pravidelně projednávat otázky společného zájmu,“ uvedl Jan Mládek. Dodal, že jde např. o zajištění přístupu k veřejným zakázkám.

Na programu je také otevření teheránské kanceláře agentury CzechTrade, která bude k dispozici českým exportérům. „Spolupráci s Íránem chceme rozvíjet na bázi vzájemného respektu,“ uvedl ministr v souvislosti se skutečností, že Írán je nejen velkým osmdesátimiliónovým trhem, ale také „docela složitou zemí“.

V Teheránu se delegace setká také s viceprezidentem Alím Akbarem Sálehím, ministrem ropy a plynu Bidžánem Námdarem Zangáním a dalšími členy vlády.

Čtyřdenní návštěvu pak Jan Mládek ukončí krátkým pobytem v Tabrízu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.