Ministr Němeček: Chceme podporovat regionální nemocnice

30.11.2014 20:52

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček mezi hejtmany přijel na jednání Rady Asociace krajů ČR do Zbirohu 28. listopadu 2014 s podstatnou a pozitivní informací a to o úpravě úhradové vyhlášky ve prospěch krajských zdravotnických zařízení.

Ministr Němeček: Chceme podporovat regionální nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministerstvo zdravotnictví pošle příští rok peníze na investice do regionálního zdravotnictví. Počítá s tím, že v každém kraji by mohlo podpořit zhruba 50 miliony korun investici do krajských nemocnic.

"Rozhodli jsme se, že nechceme podporovat jen přímo řízené nemocnice, ale i ty regionální," řekl Němeček. Ministerstvo je podle něj připraveno přijímat z krajů investiční projekty a po vyhodnocení je případně podpořit. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) připomněl, že příští rok bude pro kraje přechodový. "Končí možnost čerpání starých fondů EU, včetně fondů na investice do krajských nemocnic, a pro nové období ještě nejsou schválené programy a vypsané výzvy," řekl Hašek. Finanční pomoc státu tak krajům pomůže kontinuálně pokračovat v investicích do rozvoje regionálního zdravotnictví.

Němeček krajům také slíbil navýšení úhradové vyhlášky tak, aby od příštího roku pokryla pětiprocentní zvýšení tarifních platů ve veřejných nemocnicích. Ještě ve čtvrtek podle něj tým, který na vyhlášce pracuje, posílil objem financí pro nemocnice. "Zvýšili jsme v návrhu koeficient pro financování nemocničních ambulancí o další 2,5 procenta, což je přínos asi 650 milionů navíc pro nemocnice. Částka se teď bude blížit ke čtyřem miliardám. Za situace, kdy potřeba na vykrytí platů je 3,1 miliardy, tak by to mělo být dostatečné," shrnul Němeček. Pokud by u některých zařízení vznikly problémy, bude ministerstvo podle něj připraveno je individuálně s pojišťovnami řešit.

Vzhledem k tomu, že dlouhodobě byly krajské nemocnice znevýhodňovány oproti jiným zdravotnickým zařízením, jde o narovnání způsobu financování a dobrou zprávu pro občany všech krajů. Zároveň ministr zdravotnictví informoval hejtmany o připravenosti ministerstva podpořit investice do regionálního zdravotnictví. Michal Hašek na tiskové konferenci po jednání uvedl: „ Je to dobrá zpráva pro regionální zdravotnictví, jednak to umožní splnit slib a navýšit mezd pracovníkům v krajských nemocnicích a zároveň oceňujeme kroky ministerstva zdravotnictví, protože nám umožní kontinuálně navázat na naše stávající investice do krajských zařízení“ .Krajské zdravotnictví si tak úhrnem v roce 2015 pomůže o téměř o čtyři miliardy korun, tedy o částku, kterou při nedávném společném jednání vlády a AKČR vláda krajům slíbila. „Spolupráce mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví je velmi úzká a na velmi dobré úrovni. Považujeme krajské zdravotnictví za jeden z pilířů péče o zdraví občanů“ uzavřel jednání s hejtman ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Rada Asociace krajů na závěr přijala usnesení o podpoře kroků ministerstva zdravotnictví a ministra Němečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.