Ministr Němeček: Je vhodné ponechat možnost kastrace v právním řádu

20.01.2015 20:14

Na základě usnesení vlády České republiky ze dne 18. ledna 2012 k problematice chirurgických kastrací u pachatelů sexuálních trestných činů, zadalo Ministerstvo zdravotnictví vypracování studie „Výsledky terapeutické kastrace u parafilních sexuálních delikventů.“ Se závěry této studie, vypracované Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, byla dnes vláda seznámena.

Ministr Němeček: Je vhodné ponechat možnost kastrace v právním řádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ve spolupráci se sexuologickými odděleními psychiatrických nemocnic a sexuologickými ambulancemi byly zpracovány informace a zkušenosti, které mají pracoviště se sexuálními delikventy po provedení terapeutické kastrace. Respondentům (pacientům) byl předán specifický anonymní dotazník. Zaměření v obou částech studie se soustředilo především na indikace, vedoucí k chirurgickému výkonu a na jeho efektivitu ve vztahu ke specifické recidivitě sexuální delikvence. U respondentů uběhlo v době dotazování od terapeutické kastrace 2 až 24 roků. Ze studie vyplývá, že je zřejmé, že tento výkon výrazně snižuje specifickou recidivitu kastrovaných pacientů. Z respondentů spáchali po kastraci sexuální delikt pouze dva, což znamená recidivitu 4 %.

„Výsledky studie jasně dokazují, že jde o metodu, která je účinnější než cokoli jiného, a tudíž považuji za vhodné ponechat možnost kastrace v právním řádu. Pokud pacienti sami cítí, že nejsou schopni zvládnout svůj problém a mohli by udělat něco, čeho by třeba celý život litovali, nevidím důvod, proč jim to neumožnit,“ uvádí k výsledkům studie ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Vzhledem k závěrům vědecké studie Ministerstvo zdravotnictví považuje za vhodné ponechání možnosti provedení terapeutické kastrace v právním řádu jako léčebnou metodu i proto, že se v současné době jedná o zákrok naprosto ojedinělý. Je možný pouze se souhlasem pacienta a poté, co ostatní léčebné postupy byly neúspěšné nebo jsou ze zdravotních důvodů kontriandikovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zdravotnictví

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…