Ministr Němeček: Není důvod k panice ani k obavám z návštěvy lékaře

27.02.2016 12:20

Laboratorní testy potvrdily první dva případy nákazy virem Zika, kterou si čeští turisté přivezli z infikovaných oblastí.

Ministr Němeček: Není důvod k panice ani k obavám z návštěvy lékaře
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Zdůrazňuji, že nejde o infekci šířící se v ČR, jde o zavlečené onemocnění z oblastí, kam jsme občanům nedoporučovali cestovat. V nebezpečí jsou pouze těhotné ženy, v ostatních případech se virus projevuje jen jako běžná chřipka,“ vysvětlil na mimořádném brífinku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V obou případech první oficiálně potvrzené nákazy virem Zika v ČR jde o turisty, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z pobytu v zasažených oblastech, naštěstí ani v jednom případě nejde o těhotnou ženu. Muž (58 let) pobýval v první polovině února na Martiniku, žena (49 let) se vrátila z pobytu v Dominikánské republice; u obou se onemocnění projevilo nespecifickými chřipkovými příznaky a vyrážkou. Oba pacienti byli vyšetřeni na ambulanci Nemocnice Na Bulovce a laboratorní testy potvrdily infekci virem Zika. Vzhledem k dobrému klinickému stavu pacientů bylo rozhodnuto o ambulantním léčení.

„České zdravotnictví je připraveno s tímto onemocněním se vypořádat, ať už co do léčebných kapacit, či do laboratorní diagnostiky,“ zdůraznil ministr Němeček.

Infekce virem Zika se nepřenáší vzdušnou cestou

„Není důvod k panice ani k obavám z návštěvy lékaře. Trpíte-li nespecifickými příznaky, jako je horečka či vyrážka, a v nedávné minulosti jste navštívili inkriminované oblasti, doporučujeme Vám navštívit lékaře kvůli odběru krve a moči. Pokud nedojde ke zhoršení zdravotního stavu, je však možné toto onemocnění léčit zcela bezpříznakově,“ shrnula ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Infekce virem Zika se nepřenáší vzdušnou cestou, pouze prostřednictvím komárů. Nově potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO) přenos spermatem, proto se mužům po návratu ze zasažených oblastí nedoporučuje nechráněný pohlavní styk po dobu nejméně 4 týdnů, v případě onemocnění dokonce po dobu 6 měsíců. Samotné onemocnění se projevuje horečkou, bolestí hlavy a svalů, lehkým zánětem spojivek a vyrážkou.

„Znovu doporučuji české populaci – nemusíte-li, nejezděte do oblastí zasažených virem Zika. Zvláště ženy ve fertilním věku a jejich partneři by měli zvážit, zda jim toto riziko stojí za to,“ uzavřel Svatopluk Němeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…