Ministr Němeček: Nic nepodcenit

30.09.2015 15:49

24. září jsem se účastnil jednání ministrů zdravotnictví zemí Evropské unie. Důležité je, že zde nikdo nezastíral zdravotní rizika, která plynou z příchodu velkého počtu uprchlíků do Evropy.

Ministr Němeček: Nic nepodcenit
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Občané České republiky se aktuálně v žádném ohrožení nenacházejí. Naší povinností je ale předvídat možná nebezpečí a připravit se na ně. I zde platí, že prevence je tou v důsledku nejlevnější a nejúčinnější léčbou.

Potřebujeme seriózní „uprchlickou“ politiku. Lidé musí vědět, že před nimi nic netajíme, že před problémy neustupujeme a máme připravená alternativní řešení. Současně to je situace, kterou vyspělá země jako je Česká republika umí zvládnout.

Již několik týdnů pracuje a situaci podrobně sleduje tým Hlavního hygienika ČR. Protože je v denním kontaktu s odborníky z Evropské komise a Světové zdravotnické organizace, má přístup k aktuálním informacím z okolních zemí, což nám umožňuje se připravit a reagovat na situaci u sousedů. Největším zdravotním nebezpečím souvisejícím s uprchlíky je šíření infekčních chorob. Znova opakuji, momentálně není důvod k obavám. Ale ochrana zdraví a bezpečnost obyvatel je prioritou každé vlády. Rozhodl jsem se proto sestavit expertní tým pro ochranu obyvatel před riziky infekčních chorob.  V týmu budou epidemiologové, vakcinologové, plicní lékaři, odborníci z ministerstva zdravotnictví. Tým bude samozřejmě spolupracovat s experty z ministerstva vnitra, v jehož správě jsou zařízení dočasného pobytu uprchlíků.

Ti pocházejí ze zemí, kde se některé infekce vyskytují průběžně. Vzhledem k dramatickým okolnostem, za jakých na území Evropské unie přicházejí, můžeme očekávat nejen nižší úroveň osobní hygieny, ale také nedostatek informací o jejich zdravotním stavu. To znamená, že budou muset být doočkováni, a to především v případě dětí. Musíme tedy zajistit dostatek očkovacích látek.

Vytvoření expertního týmu pro ochranu obyvatel před nebezpečím infekčních nemocí je jedním z kroků, kterými reagujeme na vzniklou situaci. Důležitá je výměna informací zejména se sousedními zeměmi, aby nedocházelo k opomenutí nebo naopak duplikaci péče.

Česká republika má odborné i organizační zázemí, díky kterému dokáže ochránit zdraví našich obyvatel. Nesmíme nic podcenit, naopak musíme nezmatkovat a pracovat.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7