Ministr Němeček: Smlouva s Rakouskem zajistí pacientům akutní péči bez ohledu na hranice

24.01.2016 17:27

Vynikající spolupráce mezi ministerstvy zdravotnictví České republiky a Rakouska vyvrcholila ve čtvrtek 21. ledna 2016 podpisem Rámcové smlouvy v oblasti zdravotnické záchranné služby.

Ministr Němeček: Smlouva s Rakouskem zajistí pacientům akutní péči bez ohledu na hranice
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Díky nadstandardnímu úsilí obou stran bylo dosaženo cíle, kterým je zajištění zdravotní péče českým a rakouským občanům i v nepředvídatelných situacích bez ohledu na hranice či státní příslušnost.

„Dosáhli jsme vítězství zdravého rozumu nad hranicemi. K člověku, který potřebuje akutní pomoc lékaře, přijede ta nejefektivnější, která bude v danou chvíli dostupná. Jsem nesmírně hrdý, že se podařilo vyjednat kvalitní dokument, který vymezuje základní rámec pro přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnických záchranných služeb a umožňuje určité výjimky ze stávající vnitrostátní právní úpravy obou států,“ komentoval podpis smlouvy ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček.

V první fázi se předpokládá využívání přeshraniční spolupráce především dle aktuální potřeby, v dlouhodobější perspektivě by pak mohla být tato spolupráce využita i systematičtěji, například při sestavování plánu pokrytí výjezdovými základnami zdravotnické záchranné služby. Obě smluvní strany předpokládají vzájemnou reciprocitu přeshraniční spolupráce a její využívání v těch případech, kdy to bude z časového hlediska s ohledem na rozmístění výjezdových základen a odpovídajících zdravotnických zařízení vhodné.

Nyní budou tedy Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Jihomoravský kraj a spolkové země Dolní a Horní Rakousy pouze dolaďovat konkrétní pravidla, která vyřeší stávající odlišnosti v systémech fungování záchranné služby v obou zemích.

„Finanční zisk či prospěch zde není podstatný. Nejdůležitějším  benefitem je záchrana života a zdraví, kterou penězi měřit nelze. Za ministerstvo zdravotnictví mohu slíbit, že zúčastněným stranám kdykoli poskytneme pomocnou ruku,“ uzavřel ministr Němeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).