Ministr Němeček: Transplantační medicína zachraňuje životy

01.05.2016 22:40

S nadšením jsem přijal statistiky, které potvrzují, že už od prvních měsíců letošního roku se díky podpoře transplantační medicíny úhradovou vyhláškou podařilo zachránit více pacientů.

Ministr Němeček: Transplantační medicína zachraňuje životy
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„S nadšením jsem přijal statistiky, které potvrzují, že už od prvních měsíců letošního roku se díky podpoře transplantační medicíny úhradovou vyhláškou podařilo zachránit více pacientů. Cílenou podporou české transplantologie se povedlo zvýšit počty dárců orgánů a zachránit více lidských životů. Jsem hrdý na další zlepšení  ve špičkové české transplantologii,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Od začátku letošního roku je transplantační medicína podpořena v úhradové vyhlášce 10 000 korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu nebo orgánů od zemřelého dárce. Nová úprava odráží snahu Ministerstva zdravotnictví maximálně podporovat transplantační program. Smysl tohoto výkonu je označit nemocnici, která provedla indikaci odběru orgánu nebo orgánů od zemřelého dárce a uhradit jí náklady, které jsou s indikací spojeny.

Ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec upřesnil, že statistická data za první 4 měsíce roku 2016 prokazují tento účinek zavedení signálního kódu, který odměňuje nemocnice indikující dárce orgánů. Už nyní se zvýšily počty dárců orgánů oproti stejnému období loňského roku zhruba o čtvrtinu. Jde již o 97 lidí oproti 75 za stejné období roku 2015.

„Takový příliv dárců se logicky projevil ve vyšší transplantační aktivitě, nejlépe je to vidět u provedených transplantací plic za první 4 měsíce 2016, kterých je již 18. Tento příznivý trend může dále zkracovat čekací doby na transplantaci u našich pacientů a snižovat úmrtnost nemocných na čekacích listinách. Už nyní se držíme na úrovni dosud transplantačně rekordního roku 2014 a věřím, že se nám takto pozitivní rekord podaří letos překonat,“ popsal situaci ředitel Miloš Adamec.

Nejčerstvější údaje od začátku roku až ke včerejšímu dni hovoří již o 311 provedených transplantacích. „Pro pacienty čekající na transplantaci mám tedy na závěr dvě důležitá ujištění. Zaprvé, neustále se českým lékařům daří snižovat počet úmrtí pacientů na čekacích listinách, tedy těch, kteří se orgánu nedočkají. A zadruhé, zkracuje se čekací doba. Na konci všeho snažení transplantologů je tedy stále víc a více zachráněných životů a to je to nejdůležitější,“ uzavřel ministr Němeček.

Veškeré statistiky najdete na webu Koordinačního střediska transplantací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…