Ministr Němeček: V nemocnicích bude možné nadále pořizovat léky a zdravotnický materiál v takové rychlosti, v jaké to vyžadují potřeby pacientů

08.05.2016 16:29

Ministerstvo zdravotnictví chce uvést na pravou míru nepravdivé informace, které 5. 5. 2016 otiskla MF DNES v článku I. Bezděkové o zveřejňování smluv nemocnicemi.

Ministr Němeček: V nemocnicích bude možné nadále pořizovat léky a zdravotnický materiál v takové rychlosti, v jaké to vyžadují potřeby pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek argumentuje v neprospěch povinnosti zveřejňovat všechny smlouvy například v případech, kdy z důvodu bezodkladné péče o pacienta musí nemocnice podat lék či materiál, který nemá ošetřen smlouvou a není možné čekat, až bude smlouva zveřejněna v registru smluv. Tento problém však řeší pozměňovací návrh poslance JUDr. Jana Chvojky na změnu zákona o registru smluv.

„Tento návrh bez jakéhokoli omezení transparentnosti nákupů v nemocnicích umožní nadále pořizovat léky a zdravotnický materiál operativně a v takové rychlosti, v jaké to vyžadují potřeby pacientů,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo JUDr. Radek Policar.

Prvním bodem návrhu poslance Chvojky je zavést opatření, aby smlouvy na nákup léků a zdravotnického materiálu mohly nabýt účinnosti bezprostředně po jejich uzavření a nemuselo se čekat, až bude smlouva zveřejněna v registru smluv (což je jinak obecné pravidlo tohoto zákona). Druhým bodem je nemuset uzavírat na uvedené nákupy vždy písemnou smlouvu, neboť nákup probíhá velmi operativně - prostřednictvím nákupních portálů, v akutních situacích i telefonicky.

Návrh poslance Chvojky plně zachovává povinnost všechny smlouvy zveřejnit v registru smluv. V případě smluv, které by nebyly uzavřeny písemně, by nemocnice musely zveřejnit v registru smluv všechny klíčové informace, tedy s kým smlouvu uzavřely, co je jejím předmětem, jaká je cena a kdy byla smlouva uzavřena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.