Ministr Němeček: Zákeřný útok proti ochraně zdraví

28.05.2016 17:42

V kancelářích tabákových firem a na ně napojených lobbistů a kamarádů se muselo slavit. Díky podrazu koaličního partnera neprošel vládní návrh protikuřáckého zákona.

Ministr Němeček: Zákeřný útok proti ochraně zdraví
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Nesmyslné jsou argumenty o tom, že to poslanci ANO udělali kvůli přijetí pozměňovacího návrhu poslance Bendy. Už proto, že 8 poslanců ANO pro tento návrh hlasovalo, včetně předsedy klubu a 1. místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Sám jsem navrhoval a prosazoval zákon přísnější. Sněmovna přijala úpravy, které v žádném případě nezměnily podstatu protikuřáckého zákona. Díky pokryteckému přístupu většiny členů klubu ANO jsme ztratili čas, vyhodili z okna peníze daňových poplatníků a hlavně pokračujeme v žonglování se zdravím nás všech.

Aby bylo zřejmé, čemu zákon mohl zabránit, shrňme si podstatné body. Zůstáváme jedinou zemí EU, která nechrání zdraví hostů a zaměstnanců restaurací. Ti, kteří hlasovali proti zákonu znemožnili zakázat kouření na dětských hřištích nebo zastávkách autobusů. Zákon ztěžoval přístup dětí a mladistvých k cigaretám a alkoholu a současně přísněji trestal ty, kteří by ho obcházeli. A to nemluvím o tom, že díky postupu hnutí ANO hrozí České republice sankce ze strany Evropské unie. Zákon samozřejmě zahrnoval také novou evropskou tabákovou vyhlášku. Ale tak kdo se stará o pověst České republiky, když se blíží volby, že?

Původně jsem měl připravený úplně jiný blog – o nové strategii českého zdravotnictví. V něm jsem napsal, že pokud má být zdravotnictví úspěšné, tak musíme najít shodu, která ve svých základních bodech přežije více než jedno volební období. Bohužel včerejší podraz většiny poslanců ANO ukázal, že strana je jim vším a zájem země ničím.

obrázek

obrázek

přehled hlasování poslanců o novele zákona na ochranu zdraví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…