Ministr Němeček: Závazky po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb nevykázala ani jedna ze zdravotních pojišťoven

26.05.2016 14:05

Projev na 47. schůzi sněmovny 26. května 2016 k Výroční zprávě a účetní závěrce zdravotních pojišťoven:

Ministr Němeček: Závazky po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb nevykázala ani jedna ze zdravotních pojišťoven
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Předkládám k vašemu projednání materiál výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2014 s vyjádřením vlády i spolu se souhrnným hodnocením. Hodnocením výročních zpráv a účetních závěrek jednotlivých zdravotních pojišťoven a tabulkovými přílohami.

Všechny výroční zprávy a účetní závěrky byly schváleny samosprávnými orgány zdravotních pojišťoven a ověřeny auditory do 30. dubna 2015. Následným ověřením Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem financí nebyly ve výročních zprávách a účetních závěrkách zjištěny žádné zásadní nedostatky. Souhrnné hodnocení systému veřejného zdravotního pojištění vychází z dat získaných sumarizací údajů z tabulkových příloh jednotlivých výročních zpráv za rok 2014.

Vývoj hospodaření zdravotních pojišťoven v roce 2014 ovlivnilo na příjmové straně zvýšení platby za skupinu státních pojištěnců. Od 1. listopadu 2013 se zvýšila platba za pojištěnce, za které je plátcem pojistného stát o 64 korun na 787 korun za osobu a měsíc. A od 1. července 2014 se tato platba zvýšila o 58 korun na 845 korun. V důsledku tohoto zvýšení vzrostla meziročně platba státu o 6,2 miliardy. Do výdajové strany se promítlo s účinností od 1. ledna 2014 zrušení regulačních poplatků za poskytování lůžkové péče, a to tak, že výpadek příjmů lůžkových poskytovatelů byl kompenzován zdravotními pojišťovnami.

Kompenzace činila 2 miliardy korun. Celkové příjmy systému veřejného zdravotního pojištění za rok 2014 činily 241 miliard 246 miliónů korun s meziročním nárůstem o 5,6 %. Celkové výdaje systému veřejného zdravotního pojištění na rok 2014 činily 239 miliard s meziročním... (Hluk v sále.)

Poprvé od doby krize v roce 2009 dosáhl systém kladného salda hospodaření v hotovostní metodice 2,23 miliard, což umožnilo také mírně navýšit rezervy systému v podobě zůstatku na účtech. Systém veřejného zdravotního pojištění jako součást vládního sektoru tak v roce 2014 nepředstavovala riziko pro dosažení fiskálního cíle tohoto sektoru.

Závazky po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb nevykázala ani jedna ze zdravotních pojišťoven. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda České republiky na jednání své schůze dne 12. října 2015 projednala společná stanoviska Ministerstva zdravotnictví a financí k výročním zprávám a účetním závěrkám za rok 2014. Vláda doporučila předložit výroční zprávy a účetní závěrky jednotlivých zdravotních pojišťoven Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k projednání s návrhem na jejich schválení. Výbor pro zdravotnictví na jednání 26. schůze dne 3. prosince 2015 projednal společná stanoviska Ministerstva zdravotnictví a financí spolu s vyjádřením vlády k výročním zprávám za rok 2014.

Výbor pro zdravotnictví doporučil předložit výroční zprávy a účetní závěrky jednotlivých zdravotních pojišťoven za rok 2014 Poslanecké sněmovně k projednání s návrhem na jejich schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…