Ministr Pelikán: ČR se chce připojit k mnohostranným úmluvám co nejdříve

21.04.2017 18:35

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se dnes setkal s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjornem Jaglandem. Jednání se uskutečnilo v kontextu nadcházejícího českého Předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy v průběhu letošního roku.

Ministr Pelikán: ČR se chce připojit k mnohostranným úmluvám co nejdříve
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

„V předchozích letech se Česká republika dostala na nelichotivý seznam zemí, které dosud nepřistoupily k některým významným mnohostranným úmluvám Rady Evropy. Tím jsme zbytečně ohrozili svou důvěryhodnost na poli lidských práv a boje proti terorismu. Ujistil jsem generálního tajemníka Jaglanda, že mou dlouhodobou ambicí je připravit většinu dotčených smluv k podpisu nebo ratifikaci ještě v tomto roce“, zdůraznil ministr. Do konce tohoto roku by se Česká republika chtěla připojit k Úmluvě proti obchodování s lidskými orgány nebo Úmluvě rady Evropy o prevenci terorismu.

Ministerstvo spravedlnosti spravuje řadu významných témat, jež si Rada Evropy vytyčila jako své priority v oblasti lidských práv, boje proti korupci a nezávislosti soudnictví. Ministr spravedlnosti představil generálnímu tajemníkovi Rady Evropy tři akcenty, jimž se hodlá v rámci Předsednictví věnovat. Řešení celoevropského problému detence migrujících dětí v rozporu s lidskoprávními zárukami se bude věnovat mezinárodní konference na vysoké úrovni v září 2017 v Praze.

Následovat bude konference, která bude rekapitulovat dodržování protikorupčních závazků členskými státy, včetně protikorupčních opatření v České republice, a to zejména ve vztahu ke členům Parlamentu, soudcům a státním zástupcům. Již v červnu se v Brně uskuteční mezinárodní konference představitelů nejvyšších soudních instancí z evropských zemí, která se bude věnovat otázce závaznosti soudních rozhodnutí, včetně autority rozsudků Evropského soudu pro lidská práva.

Na okraj jednání se oba účastníci věnovali aktuálním problémům právního státu a ochrany lidských práv v Evropě. V podmínkách České republiky pak byla zvláště diskutována restriktivní novela zákona o pobytu cizinců, která nyní prochází legislativním procesem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…