Ministr Pelikán: Místo vazby bude možné přiložit elektronický náramek

07.07.2015 21:58

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 7. 2015 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění trestní řád, a to v souvislosti se zavedením elektronických náramků pro vězně.

Ministr Pelikán: Místo vazby bude možné přiložit elektronický náramek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Tento návrh směřuje primárně k tomu, aby v souvislosti s přípravou tzv. elektronických náramků bylo umožněno používat tyto elektronické náramky v některých případech, kde by mohly nahradit vazbu.

Mělo by to být poměrně výrazným ulehčením situace osob, které je třeba zajistit pro účely trestního řízení a dosud se tak musí činit velice zasahujícím způsobem, to znamená jejich uvržením do vazby. Nově by to bylo možno místo toho učinit tím, že by bylo rozhodnuto o tom, že jim bude přiložen elektronický náramek a tím bude kontrolován jejich pohyb a neporušování vymezeného prostoru, na který budou odkázáni.

V návrhu se také počítá s rozšířením oprávnění pověřených orgánů vojenské policie konat vyšetřování některých trestních činů, kde rozhodující roli hraje znalost prostředí. Konečně návrh počítá se zrušením povinnosti pravidelného soudního přezkumu trvání ambulantní - to zdůrazňuji - ochranné léčby. Tam se totiž v praxi ukazuje, shodují se na tom všichni mně známí odborníci - psychiatři, že se jedná o formalitu, kde soud formálně přezkoumává pravidelně, zda má dále probíhat ochranná léčba. Nejen, že je to pouhá formalita, která nic neřeší a jen zatěžuje soudy, ale zároveň je to něco, co narušuje léčebný proces, protože to oslabuje podle vyjádření odborníků důvěru léčené osoby ve svého lékaře. Znovu zdůrazňuji, že jde o případy ambulantní léčby. Nic z toho nemění na pravidlech léčby hospitalizační a vůbec to nijak nesouvisí s problematikou mediálně známou těch osob, které jsou propouštěny mimo ústavní léčbu a pak páchají ošklivé věci.

Když to shrnu, to hlavní, o čem je tento návrh, jsou elektronické náramky místo vazby. Je to něco, co je poměrně důležité, mají-li elektronické náramky k něčemu být. Proto vás velice prosím o podporu tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.