Ministr Pelikán: Nevymýšlejme akademické modely a poučme se tam, kde justice funguje

22.05.2015 15:40

Otázky fungování justice a justičních reforem byly hlavními tématy bilaterálního jednání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a německého spolkového ministra spravedlnosti a ochrany spotřebitele Heiko Maase.

Ministr Pelikán: Nevymýšlejme akademické modely a poučme se tam, kde justice funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Během dnešní schůzky v Berlíně se také věnovali možnostem vzájemné spolupráci při tvorbě legislativy a sbližování právního i justičního prostředí obou zemí.

„Právo se má posuzovat podle své účinnosti a užitečnosti, a ne akademické líbivosti. Proto považuji za vhodné poučit se tam, kde funguje. Německy mluvící země jsou nám historicky i kulturně blízké. Spojují nás těsná hospodářská pouta i společné právní kořeny. Nový občanský zákoník na tuto tradici navázal a doslova převzal celé pasáže z rakouského i německého práva. Je tedy logické, že při hledání cest k dalšímu vývoji našeho práva a justice nemůžeme pominout zkušenosti blízkých sousedů,“ vysvětlil důvody své cesty do Německa ministr Pelikán.

Oba ministři probrali několik aktuálních legislativních záměrů Evropské unie. Mezi jinými projekt evropského veřejného žalobce (prokurátora), jehož úloha by měla spočívat ve stíhání trestných činů ohrožujících finanční zájmy EU, návrh unijního nařízení pro majetkové režimy manželů a registrovaných partnerů, novou iniciativu Evropské komise ke společné evropské úpravě kupní smlouvy on-line či spolupráci v oblasti e-Justice na evropské úrovni.

V návaznosti na nedávno uskutečněnou konferenci o Nejvyšší radě soudnictví, kterou v Brně pořádal předseda Nejvyššího správního soudu společně s Justiční akademií a Českou společností pro evropské a srovnávací právo, se ministr Pelikán zvláště zajímal o řešení soudní správy v Německu a i o další otázky organizace justice. Z příspěvků zahraničních expertů na konferenci totiž jasně vyplynulo, že v Evropě neexistuje jednotný model této správy. „Zrovna Německo je příkladem země, v níž justice funguje i bez nejvyšší rady, a funguje dobře. Chceme zjistit, zda by nám německá cesta neumožnila dosáhnout lepších výsledků, a předem se neuzavíráme žádnému řešení,“ dodal Pelikán.

V diskusích ministr Pelikán v Berlíně pokračuje i s Rainerem Faupelem, dlouholetým justičním státním tajemníkem, který je pokládán za jednoho z otců zakladatelů nového soudního systému ve spolkové zemi Braniborsko. Na brněnské konferenci Faupel vystoupil s předním referátem na téma správy justice v Německu, v němž se dotkl klíčových otázek nezávislosti soudců, jejich demokratické legitimity i parlamentní odpovědnosti za fungování justice. Poukázal na největší slabinu nejvyšších rad soudnictví, kterou spatřuje v jejich obtížném podřizování politické odpovědnosti a parlamentní, tedy i demokratické kontrole. „Také v dosavadních konceptech vzniku Nejvyšší rady soudnictví u nás zcela postrádám jasně definovanou odpovědnost soudcovských radních,“ dodal Robert Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…