Ministr Pelikán: Notáři přednesli slib sami, aby si zásady slibu lépe vštípili do paměti

12.09.2015 20:19

Nově jmenovaní notáři a státní zástupci včera „poprvé“ složili slib do rukou ministra spravedlnosti.

Ministr Pelikán: Notáři přednesli slib sami, aby si zásady slibu lépe vštípili do paměti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes při slavnostní ceremonii přijal do svých rukou slib čtyř nově jmenovaných státních zástupců a 14 notářů. Novinkou dnešního ceremoniálu bylo, že noví státní zástupci a notáři přednesli slib sami. Doposud byla praxe taková, že slib přednesla ředitelka či ředitel odboru organizace justice, a noví státní zástupci a notáři pronesli slovo „slibuji“.

Podle ministra spravedlnosti Robert Pelikána, který dal pokyn ke změně pravidel, pomůže nová praxe novým justičním expertům, aby si zásady slibu lépe vštípili do paměti, a ztotožnili se s nimi. „Nejde jen o formu, ale o to, abyste při výkonu své funkce dostáli složitému umění spravedlnosti. To, co jste se rozhodli dělat, není obyčejné zaměstnání, ale skutečné povolání,“ uvedl ministr, který si tak od nových státních zástupců, kteří míří na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem a na Vrchní státní zastupitelství do Prahy a Olomouce, vyslechl následující slova:

„Slibuji na svou čest a svědomí, že budu při ochraně veřejného zájmu postupovat vždy v souladu s Ústavou a zákony České republiky, jakož i mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, budu respektovat lidská práva, základní svobody a lidskou důstojnost a zachovávat mlčenlivost o věcech, které se dozvím v souvislosti s výkonem funkce státního zástupce, a to i po skončení výkonu této funkce. Při výkonu funkce státního zástupce i v soukromém životě budu chránit důstojnost svého povolání.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.