Ministr Pelikán: Nový systém umožní doplnit nové soudce tam, kde je to nejvíc potřeba. Počet nedodělků klesl

14.11.2016 15:14

Okresní soudy v Ústeckém kraji se mohou pochlubit zásadním zrychlením soudních řízení. Za posledního dva a půl roku se počet nevyřízených věcí v agendě civilní spolu s agendou elektronických platebních rozkazů snížil téměř o polovinu. V trestní agendě je za stejné období pokles nevyřízených věcí skoro pětinový. Tomuto pozitivnímu trendu napomohla vstřícná personální politika ministra spravedlnosti, který v uplynulých letech podal návrhy na jmenování většího množství soudců a tím posílil řady severočeské justice.

Ministr Pelikán: Nový systém umožní doplnit nové soudce tam, kde je to nejvíc potřeba. Počet nedodělků klesl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

„Jsem rád, že se v praxi osvědčuje tzv. dynamický model obsazování soudů,“ říká k situaci ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Oproti předchozí dlouholeté praxi, která míru nedodělků téměř nezohledňovala, se nyní snažíme posilovat nejvíce ty soudy, které se i přes nadstandardní výkon potýkají se značným počtem nedodělků. Nastavili jsme transparentní systém, který umožní doplnit nové soudce právě tam, kde je to nejvíc potřeba,“ uvádí dále ministr.

Mohu potvrdit, že noví soudci v severních Čechách odvádějí dobrou práci. Je povzbudivé, že Ministerstvo spravedlnosti ČR jeví o problematiku přetíženosti našich soudů zájem a napomáhá situaci řešit. My sami se snažíme zavádět organizační změny v práci soudců a jejich týmů, organizujeme školení odborného personálu a v maximální možné míře využíváme elektronické aplikace pro zjednodušení rozhodovacího procesu. Velký důraz klademe na výběr kvalitních soudců a soudních funkcionářů, od kterých požadujeme jasnou vizi pro vedení jejich úseků či soudu“, uvádí předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. „Severočeská justice zrychluje a nemám pochyb o tom, že vývoj jde dobrým směrem,“ dodává Dörfl.

Soudům v tomto pomohla i novinka pocházející z okresního soudu v Mostě. Softwarová aplikace APSTR dokáže automaticky sestavit text typizovaných rozhodnutí tak, že je k nerozeznání od textu, který napsal člověk. Aplikace funguje v praxi již několik let a jen v roce 2016 ušetřila v rámci resortu 15 milionů korun.

Kromě toho se může okresní soud v Mostě pochlubit také tím, že zavádí do praxe novinky v podobě tzv. Cochemského modelu, který upravuje opatrovnickou agendu. „Jedná se o řešení opatrovnických věcí interdisciplinární spoluprací soudců, sociálních pracovníků, neziskových organizací, advokátů a zrychlením všech úředních postupů,“ vysvětluje předseda okresního soudu v Mostě Martin Beneš. „Cílem je dovést rozcházející se rodiče k uchopení rodičovské odpovědnosti, schopnosti dohodnout se a kooperovat. Výchova dítě ostatní jiné řešení nemá, než to, založené na rodičovské spolupráci. Tu soud nedokáže žádným svým rozhodnutím nahradit,“ dodává Beneš.

Zavedení Cochemského modelu do řízení okresních soudů v Ústeckém kraji je inspirováno zavedením stejných postupů u Okresního soudu v Novém Jičíně. Samotná Cochemská praxe vznikla v první polovině devadesátých let v Německu v kraji Cochem-Zell.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…