Ministr Pelikán: Posílíme soudy tam, kde je nejvíc nedodělků, i když výkon soudců je nadstandardní

31.01.2016 19:30

Ministr Pelikán navrhuje jmenování nových soudců, zohledňuje i přetíženost soudů.

Ministr Pelikán: Posílíme soudy tam, kde je nejvíc nedodělků, i když výkon soudců je nadstandardní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předložil prezidentu republiky Miloši Zemanovi podklady ke jmenování 35 nových soudců. Vybraní kandidáti částečně nahradí soudce, kteří v rámci tzv. přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 30. 4. 2016. V návrhu na jmenování nových soudců ministerstvo opět zohlednilo dlouhodobou přetíženost některých soudů.

„Po dohodě s Kolegiem předsedů krajských soudů byl i do této etapy jmenování promítnut tzv. dynamický model obsazování soudů. Ten zohledňuje například počet vyřízených věcí, průměrnou délku řízení nebo počty nedodělků. Výsledkem je posílení právě těch soudů, které se potýkají se značným množstvím nedodělků přesto, že výkonnost jejich soudců je nadstandardní. Jde zejména o obvody v působnosti krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně, kam má být i tentokrát přiděleno více soudců, než je propočet na základě systemizace,“ uvedl ke jmenování nových soudců ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Pokračujeme tak v realizaci transparentních kritérií v procesu přidělování soudců,“ doplnil.

Návrh zaslaný prezidentu republiky počítá s personálním posílením soudů v obvodu působnosti Městského soudu v Praze (4 soudci), Krajského soudu v Praze (4 soudci), Krajského soudu v Českých Budějovicích (3 soudci), Krajského soudu v Plzni (2 soudci), Krajského soudu v Ústí nad Labem (6 soudců), Krajského soudu v Hradci Králové (4 soudci), Krajského soudu v Brně (10 soudců) a Krajského soudu v Ostravě (2 soudci). Zatím poslední jmenování soudců bylo realizováno 20. 10. 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …