Ministr Pelikán: Přestupky se shromažďovaly nahodile. Centrální evidence pomůže účinněji postihovat recidivu

30.09.2016 12:22

Dne 1. října 2016 bude spuštěna Centrální evidence přestupků. Po rychlém zavedení jednotného registru volaly především obce. Nové vedení Rejstříku trestů proto uspíšilo výběrové řízení tak, aby mohla být databáze spuštěna ještě před původně odhadovaným termínem (leden 2017).

Ministr Pelikán: Přestupky se shromažďovaly nahodile. Centrální evidence pomůže účinněji postihovat recidivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Orgány činné v trestním řízení a další oprávněné instituce budou mít od zítřejšího dne k dispozici systém, který bude evidovat přestupky na jednom místě a pomůže jim tak efektivněji postihovat recidivu.

Se spuštěním Centrální evidence přestupků počítá novela přestupkového zákona, která nabývá účinnosti právě 1. 10. 2016. Centrální evidence přestupků umožní účinněji sdílet informace i dalším orgánům, které na základě záznamu o předchozích přestupcích pachatele mohou informace zohlednit a uložit vyšší sankce.

„Dosud byly přestupky shromažďovány v podstatě nahodile. Pokud policisté někoho přistihli například při krádeži nebo méně závažném ublížení na zdraví, nemohli dodnes snadno ověřit, zda dotyčný podobný přestupek nespáchal už někde jinde. Centrální evidence pomůže nejen účinněji postihovat recidivu, bude také využitelná i pro programy prevence. Systém jsme proto chtěli zprovoznit co nejdříve, šlo o prioritní zakázku ministerstva. Kromě toho se nám podařilo snížit původně odhadovanou cenu projektu na pětinu,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Opis z evidence přestupků je veřejnou listinou, požádat o něj ale mohou pouze zákonem taxativně vyjmenované oprávněné osoby, mezi které patří například orgány činné v trestním řízení nebo Ministerstvo spravedlnosti.

Přestupkový zákon výslovně stanoví, které vybrané přestupky se do této evidence zapisují: „Evidovat se budou pouze přestupky, jejichž evidence je odůvodněna preventivním působením na pachatele a zpřísněným postihem v případech recidivy spolu s dalšími přestupky, které mají vliv na posuzování spolehlivosti podle některých zvláštních zákonů. Jde například o přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku,“ vysvětluje Radka Paulová, ředitelka Rejstříku trestů, který přestupkovou evidenci povede.

Za zmínku stojí, že původní odhady o ceně projektu se výrazně snížily. V srpnu 2015 odhadovalo tehdejší vedení Rejstříku trestů celkovou cenu projektu na 50,2 milionů korun a termín spuštění v lednu 2017.

Do konce roku 2016 se podařilo Ministerstvu spravedlnosti s novým investičním záměrem vypsat transparentní výběrové řízení, do kterého se přihlásilo celkem 20 uchazečů. Odhadovaná cena byla 32 milionů korun.

Dne 1. června tohoto roku byla s vítěznou společností, kterou se stala CCA Group a.s., podepsána smlouva na vytvoření informačního systému a podporu na následujících 48 měsíců za celkovou cenu 8,5 milionu korun. Původně odhadovanou cenu se tak podařilo snížit na méně než pětinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…