Ministr Pelikán: Prodej pyrotechniky v Česku by se měl zpřísnit

26.04.2016 18:29

Ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce po jednání s německou a polskou justicí: Prodej pyrotechniky v Česku by se měl zpřísnit.

Ministr Pelikán: Prodej pyrotechniky v Česku by se měl zpřísnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Další z řady společných jednání mezi zástupci české, bavorské, saské a polské justice upozornilo na problém snadno dostupné pyrotechniky z Česka. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se spolu se svými protějšky shodli na tom, že skladování a prodej výbušnin v tuzemsku je třeba důkladněji kontrolovat.

Na problematiku skladování a prodeje pyrotechniky upozornily opakované zásahy německé policie, která často naráží na fakt, že v Německu zakázanou pyrotechniku lidé pořídí v Česku. Takto nakoupené výbušniny pak v zemi často zneužívají extremisté. „V Německu a v Polsku je například prodej zábavní pyrotechniky omezen na posledních několik dní v roce. Stojí za úvahu, zda se nevydat podobnou cestou,“ nastínil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

„Poté, co jsme slyšeli od našich zahraničních partnerů, zasadím se o to, aby se kontroly prodeje pyrotechniky u nás zpřísnily,“ dodal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Další společným problémem, kterému Česko se sousedními zeměmi čelí, je přeshraniční obchod s pervitinem.  V tuzemsku se stále více organizovaných, většinou vietnamských skupin specializuje na výrobu a vývoz velkého množství pervitinu do Německa. „Známe případy, kdy jsou pachatelé schopni vyrobit a exportovat z České republiky i 25 kilogramů drogy do 48 hodin od objednávky,“ popisuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Velký podíl suroviny na výrobu pervitinu přitom pochází z polského pohraničí. Polsko sice loni zpřísnilo prodej léků obsahujících efedrin, tato nová regulace se ale podle Jakuba Frydrycha na počtu zaznamenaných kriminálních případů zatím neprojevila.

Státní zástupci a ministři spravedlnosti České republiky, sousedních německých spolkových zemí a Polska se v této sestavě setkávají již potřetí. Společná jednání začala v roce 2011 kvůli sílícím problémům s pašeráky pervitinu i konopí přes německé hranice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…