Ministr Petříček: Česká republika pomáhá bojovat s dopady pandemie COVID-19

12.05.2020 15:45

Vláda ČR schválila na svém zasedání 11. května 2020 návrh ministra Tomáše Petříčka na uvolnění částky až 200 milionů Kč z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí. Peníze budou použity v rámci úsilí ČR pomoci postiženým zemím čelit dopadům pandemie COVID-19, a to v souladu s aktivitami EU.

Ministr Petříček: Česká republika pomáhá bojovat s dopady pandemie COVID-19
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Uvedené finanční prostředky budou využity na řešení dopadů pandemie zejména v oblasti poskytování zdravotní péče, podpory hygieny a výživy, včetně posilování odolnosti obyvatelstva i zdravotnických systémů v prioritních zemích zahraniční rozvojové spolupráce a v zemích Afriky. „Specifická pozornost bude věnována širší oblasti Sahelu a Afrického rohu, které mají strategický význam pro bezpečnost ČR a EU,“ uvedl ministr Petříček.

Pomoc bude realizována formou dotací, vázaných peněžních darů s materiální dodávkou z ČR a peněžních darů pro mezinárodní i místní organizace zapojené do odezvy na pandemii, s přímým zapojením českých realizátorů a českých řešení. Významně tak v obtížném období podpoří český soukromý sektor při uplatnění v zahraničí a posílí potenciál pro rozvoj bilaterálních obchodně-ekonomických vztahů mezi ČR a zeměmi, kde bude pomoc realizována. Aktivity budou v souladu s Agendou 2030 a Cíli udržitelného rozvoje (SDGs).

Pandemie COVID-19 se ve světě dále šíří a přináší hluboké negativní ekonomické, sociální a bezpečnostní důsledky. Mnoho států postrádá institucionální a zdravotnické kapacity a finanční prostředky účinně čelit pandemii a jejím socio-ekonomickým dopadům.

Pandemie zhoršuje situaci v řadě zemí v jižním a východním sousedství EU, které jsou dlouhodobě destabilizovány probíhajícími konflikty a patří k významným zdrojovým a tranzitním zemím migrace do EU. V mnoha rozvojových zemích, zejména v Africe, dochází k prudkému propadu v hospodářské produktivitě i v důsledku závislosti jejich ekonomik na oslabených asijských a západních trzích. Negativní ekonomický vývoj ohrožuje jejich potravinovou bezpečnost a vede k růstu sociálního napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

20:07 Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním re…