Ministr Petříček: Do areálu MZV chystáme pět čmelínů

22.09.2019 12:17

Na podporu globální klimatické stávky uspořádala dne 20. 9. 2019 Odborová organizace MZV pro zaměstnance seminář o tom, jak může úřad přispět k ochraně klimatu a životního prostředí. Stalo se tak pod záštitou ministra Tomáše Petříčka a ve spolupráci s ekonomickým náměstkem Tomášem Krylem, kteří seminář zahájili.

Ministr Petříček: Do areálu MZV chystáme pět čmelínů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Změna klimatu je globální problém, což odráží i pozornost, která je tomuto tématu věnována v rámci Valného shromáždění OSN v New Yorku, kterého se zúčastním příští týden. Někteří lidé tento závažný problém zlehčují třeba proto, že je podle nich Česko příliš malé. A ano, do boje se změnou klimatu se musí zapojit především velcí hráči, ale já s oblibou říkám, že začít by měl každý především u sebe,“ řekl k akci Petříček.

Se zkušenostmi s vlastními programy v této oblasti se se zaměstnanci MZV podělili také partneři z Finska a Francie.

„Ještě před pár lety jsme o environmentálních dopadech naší práce ne vždy přemýšleli, dnes už jsme si naší ekologické stopy vědomi a snažíme se ji snižovat jak v každodenním fungování úřadu, tak i při větších akcích. Třeba při rekonstrukcích budov sledujeme snižování jejich energetické náročnosti. Náš úřad tak reflektuje hlubší proměnu vnímání významu ochrany životního prostředí finskou společností,“ přiblížila praxi ve skandinávské zemi zástupkyně finského velvyslance Johanna Salovaara-Dean.

Finská diplomacie se nad rámec svých praktických zkušeností s ekologickým vedením ministerstva představila i své priority v otázkách klimatu v roli předsednické země EU. Francie se zase mohla pochlubit se zkušeností z vedení svého projektu „Zelených ambasád“.

V programu také vystoupil klimatolog Alexander Ač z Akademie věd. Účastníky semináře seznámil se svým pohledem na tuto problematiku skrze příspěvek „Klimatická změna se mění na klimatickou krizi“. Ve svém vystoupení shrnul soudobé vědecké poznání v oblasti změny klimatu a podtrhl, že není pochyb o tom, že příčinou je lidstvo.

Program byl završen představením již realizovaných a chystaných opatření MZV ČR k omezení ekologické zátěže úřadu s následnou diskuzí se zaměstnanci. V jejím rámci se diskutovalo o jednotlivých „zelených“ opatřeních a překážkách na cestě k jejich provádění.

Diplmatická akademie bude v rámci klimatické stávky organizovat ještě dvě přednášky. První s Pavlou Říhovou z České inspekce životního prostředí o nelegálním obchodování s ohroženými druhy a druhou s Přemyslem Rabasem, ředitelem ZOO ve Dvoře Králové, o záchranných projektech v Africe.

MZV na společenských podnicích nepoužívá žádné plasty, podobné doporučení dostaly i ambasády. V rámci ústředí třídí zaměstnanci odpad, v jídelně a bufetu používáme většinou ekologicky rozložitelné plasty. Péče o zahradu zahrnuje jen ekologicky odbouratelné přípravky. Aktivní jsme i v energetické úspornosti budov - zateplujeme objekty, některá velvyslanectví vyměnila okna nebo kotle. Do areálu MZV chystáme také pět čmelínů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.