Ministr Petříček: S partnery z V4 jsme znovu potvrdili náš solidární přístup k sousedním regionům

03.12.2019 4:33

Černínský palác hostil setkání ministrů zahraničí zemí V4.

Ministr Petříček: S partnery z V4 jsme znovu potvrdili náš solidární přístup k sousedním regionům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal v pondělí 2. prosince 2019 s ministry zahraničí států Visegrádské skupiny. V rámci neformálního setkání v Černínském paláci projednávali ministři priority a plány českého předsednictví ve V4, dále si vyměnili názory na priority nové Evropské komise, rozšiřování EU a Východní partnerství, vztahy EU s Velkou Británií po brexitu či bezpečnostní spolupráci mezi EU a NATO.

Tomáš Petříček přivítal své protějšky Jacka Czaputowicze, Pétera Szijjártó a Miroslava Lajčáka v sídle české diplomacie v době již sedmého českého předsednictví skupině V4 a zároveň nástupu nové Evropské komise. Diskutovali o prioritách a plánech českého předsednictví ve Visegrádské skupině, jež se pod heslem V4 Reasonable Europe soustředí na evropská témata a formáty, s hlavním cílem posílit koaliční potenciál V4 v EU.

Ministři zmínili stručně priority Evropské komise pro její další období. „Obzvlášť oceňuji zaměření na bezpečnost, která je jedním z hlavních zájmů našich občanů, a to včetně kybernetické bezpečnosti a správného fungování schengenského prostoru,“ uvedl ministr Petříček.

Ministři rovněž jednali o tématech integrace zemí západního Balkánu do EU a spolupráce se zeměmi Východního partnerství, které patří mezi priority českého předsednictví ve V4. „Neschválení zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií na říjnové Radě pro obecné záležitosti velmi poškodilo důvěryhodnost EU a procesu jejího rozšiřování. Může mít vážné následky pro stabilitu a bezpečnost západního Balkánu, “upozornil ministr Petříček. „S partnery z V4 jsme znovu jednoznačně potvrdili náš solidární přístup k sousedním regionům – zemím západního Balkánu a Východního partnerství. V4 je odhodlána udělat vše pro to, aby se tyto země mohly ještě více zapojit do procesu evropské integrace,“ dodal šéf české diplomacie. Se zeměmi obou regionů chystá na jaře 2020 MZV ČR tradiční ministeriády ve formátu V4+.

V otázce spolupráce mezi EU a NATO připomněl ministr Petříček potřebu zlepšení v oblasti vojenské mobility a sdílení informací. Ministři zahraničí V4 se dále shodli na tom, že evropské obranné iniciativy nesmí kopírovat snahy NATO, ale doplňovat je. Setkání ministrů se dále věnovalo celé řadě globálních témat, mezi kterými byly vztahy Evropské unie a USA, očekávaný vývoj s blížícím se brexitem nebo aktuální zahraničněpolitická témata před prosincovým jednáním Rady pro zahraniční záležitosti, včetně stavu lidských práv v Ruské federaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…