Ministr Petříček: Volby do Evropského parlamentu budou významným milníkem v historii integrace

21.04.2019 6:31

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal s ministry zahraničí států V4 a Francie. Hlavními tématy schůzky, která se uskutečnila v Bratislavě, byly květnové volby do Evropského parlamentu, budoucnost EU po brexitu, obranyschopnost EU a nadcházející předsednictví ČR ve V4.

Ministr Petříček: Volby do Evropského parlamentu budou významným milníkem v historii integrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Letošní volby do Evropského parlamentu budou významným milníkem v historii evropské integrace, který ukáže sílu demokratických hodnot a evropské tradice,“ uvedl Tomáš Petříček. Ministři zahraničí rovněž diskutovali o posledním vývoji brexitu a zachování silných vztahů s Velkou Británií i po jejím odchodu z EU.

Ministři se následně věnovali otázce obranyschopnosti EU, přičemž se shodli, že NATO je garantem bezpečnosti v Evropě. Budování obranných kapacit EU by mělo být prováděno tak, aby posílilo Severoatlantickou alianci jako celek.

Dalším tématem schůzky byla situace zemí západního Balkánu. Ministři zahraničních věcí V4 se shodli, že integrační proces by měl být věrohodný, a diskutovali s francouzským partnerem o Severní Makedonii a Albánii. „Tyto země provedly v posledních měsících významné reformy, jsem přesvědčen, že motivací k dokončení těchto pozitivních změn je zahájení přístupových rozhovorů s EU,“ řekl ministr zahraničí Petříček.

Jedním z dalších témat jednání byla současná situace v Sýrii. Ministr Petříček vyjádřil přesvědčení, že krize musí mít politické řešení. Se svými protějšky následně diskutoval o možnostech vytvoření ústavodárné komise, humanitární pomoci a problematice zahraničních bojovníků.

Ministři zahraničí České republiky, Maďarska, Polska, Slovenska a Francie se zabývali také pomocí zemím Sahelu. Česká republika je jednou z nejaktivnějších zemí ve výcvikových misích EU. Na podporu aktivit v regionu zároveň česká vlády rozhodla o zřízení ambasády v Mali.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček své protějšky zároveň seznámil s prioritami českého předsednictví ve V4, kterého se ČR ujme 1. července 2019. Česká republika se zaměří na vnitřní trh, konvergenci, podporu integrace zemí západního Balkánu, Východní partnerství či digitalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu