Ministr Picek ocenil v Paříži veterány z řad krajanů

27.06.2013 22:30

Ministr obrany Vlastimil Picek ve čtvrtek 27. června navštívil v Paříži při příležitosti Dne ozbrojených sil památník československých legionářů na hřbitově Pere Lachaise. Poté se na zastupitelském úřadě setkal s krajany a dvěma z nich předal nejvyšší resortní vyznamenání.

Ministr Picek ocenil v Paříži veterány z řad krajanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s Vlastimilem Pickem

Na největším pařížském hřbitově Père Lachaise nejprve Vlastimil Picek společně s velvyslankyní ČR ve Francii Marií Chatardovou a s přidělencem obrany ve Francii generálmajorem Josefem Bečvářem uctili památku československých legionářů položením věnce k jejich památníku.

V odpoledních hodinách poté v budově velvyslanectví nastala slavnostní chvíle, během které obdrželi plukovník ve výslužbě Valérien Ignatovich a Jiří Bystrický z rukou Vlastimila Picka Vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany.

Valérien Ignatovich (nar. 1929) prošel cizineckou legií i mnoha významnými funkcemi ve francouzské armádě a je předsedou Sdružení československých dobrovolníků ve Francii. Jiří Bystrický (nar. 1938), donedávna starosta Sokola Paříž, je nadšeným propagátorem legionářských tradic.

"Oba oceněné spojuje odkaz československých legií. Za tři dny budeme v ČR slavit Den ozbrojených sil. A právě tento svátek naši zemi navždy spojuje s Francií, protože právě zde, u města Darney, přísahali 30. června 1918 legionáři věrnost budoucímu československému státu," uvedl ve svém vystoupení ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.