Ministr Prachař: Ze zrušené regionální dráhy na Novojičínsku bude cyklostezka

31.08.2014 15:52

Na návrh ministra dopravy Antonína Prachaře projedná vláda na svém zasedání ve středu 3. září prodej nepotřebného majetku, se kterým hospodaří Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Ministr Prachař: Ze zrušené regionální dráhy na Novojičínsku bude cyklostezka
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Pokud vláda prodej schválí, vznikne na místě původní zrušené a povodněmi poničené regionální dráhy Hostašovice – Nový Jičín cyklostezka. Původně měla vláda o prodeji rozhodnout již tento týden, schůze ale byla přerušena a proto bude tento bod zařazen na následujícím jednání.

Zrušenou a povodněmi z roku 2009 poničenou regionální dráhu Hostašovice – Nový Jičín horní nádraží chce odkoupit svazek obcí. Ten na této nepoužívané trati, kterou má od roku 2011 v nájmu, buduje od letošního dubna desetikilometrovou cyklostezku, kterou bude také provozovat a v zimě upravovat pro běžkaře na lyžích. Slavnostní otevření cyklostezky by mělo proběhnout v pátek 26. září. „Takovéto smysluplné využití nepotřebného majetku pro veřejný účel jednoznačně podporuji. Prodejem navíc dojde k úspoře nákladů, které by jinak musela SŽDC vynaložit na likvidaci dráhy a odtěžení některých dalších částí staveb,“ řekl ministr Prachař.

Pokud vláda prodej schválí, prodá SŽDC nepotřebný majetek Svazku obcí Cyklostezka Nový Jičín – Hostašovice za zhruba 1,3 milionu korun. Kupní cena bude snížena o nájemné uhrazené obcemi ke dni podpisu kupní smlouvy. Pokud se naplní předpokládaný termín prodeje 30. září, doplatek bude činit necelých 770 tisíc korun. Výnosy budou v plném rozsahu využity pro opravy, rekonstrukci a modernizaci železniční dopravní cesty.

Ministr dopravy Antonín Prachař hledá využití i pro další zrušené tratě. Jednou z nich je například Litvínov – Horní Jiřetín. Také v tomto případě požádal ministr SŽDC o zpracování záměru prodeje nepotřebného majetku, aby bylo možné předložit návrh vládě ke schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.