Ministr Prachař jmenoval nového vrchního ředitele sekce legislativně právní

13.10.2014 20:33

V září 2014 rozhodl ministr dopravy Antonín Prachař o změně na postu vrchního ředitele sekce legislativně právní. Tým ministerstva dopravy posílil respektovaný odborník na problematiku dopravní legislativy Mgr. Tomáš Dundr. Na ministerstvo přichází z Úřadu vlády České republiky, ze sekce Legislativní rady vlády. Prostředí Ministerstva dopravy i jeho legislativu dobře zná, neboť zde v minulosti dlouhodobě působil a na legislativních výstupech ministerstva se významně podílel.

Ministr Prachař jmenoval nového vrchního ředitele sekce legislativně právní
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Od nového šéfa legislativy ministerstva dopravy Antonín Prachař očekává především odblokování a rozhýbání přípravy legislativních návrhů. Zejména jde o dokončení přípravy důležité novely zákona o dráhách implementující evropskou směrnici o jednotném železničním prostoru a její předložení vládě do konce listopadu tohoto roku stejně jako již zpracovaného návrhu novely zákona o silničním provozu právě předkládaného do meziresortního připomínkového řízení. Před novým ředitelem je také výzva přispět k úspěšnému dokončení projednání věcného záměru zákona o liniových stavbách v připomínkovém řízení a ke splnění úkolu předložit tento návrh vládě v blížícím se termínu konce října. Od jeho nástupu do funkce se povedlo již předložit návrh věcného záměru zákona o liniových stavbách , návrh novely zákona o silničním provozu, schválit novelu zákona o silničním provozu, v Poslanecké sněmovně obhájit a schválit návrh novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a ministerstvem již předloženou novelu zákona o pozemních komunikacích obsahující mj. novou úpravu institutu stavby dálnice a silnice obhájit v pracovních komisích Legislativní rady vlády. Tento týden bude novela projednána Legislativní radou vlády a následně bude projednána vládou.

„Novému vrchnímu řediteli přeji mnoho zdaru v náročné funkci. Nečeká ho lehká práce, neboť bude muset v mnoha věcech dohánět zpoždění, které se v sekci legislativně právní za poslední roky nabralo a v posledních měsících bohužel nepovedlo urychlit. Očekávám od něj také odbornou a personální stabilizaci jemu podřízených odborů ministerstva. Pan vrchní ředitel Tomáš Dundr je renomovaným odborníkem a v rámci komunity dopravních expertů jsou na něj ta nejlepší doporučení,“ těší se na spolupráci s novým šéfem legislativy ministr Prachař.

Dundrův předchůdce Mgr. Jakub Kopřiva je ve výpovědní lhůtě, která vyprší k 31. 12. 2014. Důvodem odvolání Mgr. Kopřivy bylo manažerské selhávání, které se projevilo zejména v pomalé přípravě legislativních návrhů, zpoždění v oblasti právní kontroly veřejných zakázek a v neposlední řadě také neřešení personální situace v jemu podřízených odborech ministerstva. „Připouštím, že odchod magistra Kopřivy jsme měli iniciovat daleko dříve, neboť v resortu dopravy se neosvědčil. Takto jsme s ním ztratili osm měsíců, které jeho nástupce bude muset dohánět. Mrzí mě to, ale věřím v rychlou nápravu věcí, na což ostatně osobně dohlédnu,“ doplnil ministr Prachař.

Představení vrchního ředitele sekce legislativně právní Ministerstva dopravy

Mgr. Tomáš Dundr (nar. 1972), legislativec, dopravní právník.

Absolvent Filozofické a Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V letech 2003 až 2011 pracoval na Ministerstvu dopravy, odboru legislativy, naposledy ve funkci zástupce ředitele, kde se jako spoluautor či autor podílel na řadě legislativních návrhů MD (návrhy novel zákona o dráhách, zákona o pozemních komunikacích, zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, zákona o silničním provozu, zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, zákona o vnitrozemské plavbě, zákona o námořní plavbě, zákona o a.s. ČD a SŽDC s.o. nebo zákona o Státním fondu dopravní infrastruktury a dal.), kromě přímé legislativní činnosti byl činný též v oblastech formulování pozic České republiky k návrhům předpisů ES/EU.

Od roku 2011 do roku 2014 působil na Úřadu vlády ČR v sekci Legislativní rady vlády, odbor vládní legislativy, kde zpracovával návrhy stanovisek Legislativní rady vlády a stanoviska předsedy Legislativní rady vlády k návrhům zákonů nebo nařízení vlády, zejm. z oblastí dopravního a trestního práva, dále se podílel např. na formulaci stanovisek vlády k poslaneckým a senátním návrhům zákonů a k návrhům zákonů předložených krajskými zastupitelstvy.

Je autorem několika odborných publikací. Mezi jeho záliby patří rekreační sport (turistika včetně vysokohorské, běh, lyžování, cyklistika a basketbal), botanika, geografie, cestování, literatura a poslech hudby (klasická opera a rock). Je ženatý, má dceru a 2 syny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…