Ministr Staněk: Areál hradu Šternberk má velký potenciál

24.12.2018 21:52

Ministr kultury Antonín Staněk se zúčastnil slavnostního zahájení IROP projektů NPÚ s názvem „Státní hrad Šternberk - restaurování souboru kachlových kamen“ a Šternberské hradní návrší „čas proměn hradního parku a podhradí“.

Ministr Staněk: Areál hradu Šternberk má velký potenciál
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Akce se uskutečnila na státním hradě Šternberk za účasti ministra a dalších zástupců Ministerstva kultury ČR, ředitele územní památkové správy Petra Šubíka, starosty Šternberku Stanislava Orsága, kastelánky Heleny Gottwaldové a čestných hostů.

„Připravovaný projekt obnovuje vybrané části areálu hradu Šternberk, které jsou z technického hlediska ve velmi špatném až havarijním stavu. Realizací obou projektů se výrazně zlepší technický stav této nádherné národní kulturní památky a zvýší se atraktivita města i olomouckého regionu. Areál hradu má velký potenciál, který jistě obohatí město o další plochy pro kulturní, společenské i rekreační využití. Citlivá úprava zvýrazní jeho historickou i estetickou hodnotu“, uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

Národní památkový ústav uspěl v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Specifického cíle 4.1.: Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu s mnoha menšími projekty za téměř 15 milionů Kč. Cílem tohoto projektu za 1, 7 milionu korun je zrestaurování a zpřístupnění unikátního souboru 13 kachlových kamen na státním hradě Šternberk. Ty jsou ve špatném stavu a bez zásahu hrozí jeho zhoršení. Obnova kachlových kamen odstraní některé vady a poškození - praskliny, korozi kovových prvků, velmi nekvalitní a neodborné předchozí úpravy, vydrolené spárování a další. Po realizaci budou tato kamna zpřístupněna v rámci prohlídkových okruhů. Projekt přispěje ke zvýšení atraktivity města i regionu MAS Šternbersko.

Národní památkový ústav uspěl dále s projektem za téměř 49,9 milionu Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Specifického cíle 3.1: Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví, kolové Výzvy č. 48: Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví – INT. PROJ. ITI, který je jedinečnou příležitostí investovat také do hmotné podstaty zcela unikátního památkového fondu České republiky. V pořadí druhý projekt zlepší technický stav a zázemí státního hradu Šternberk - kulturní památky, která je jednou z dominant olomouckého regionu, a která přispěje ke zvýšení atraktivity celého území. V projektu se bude obecně jednat o obnovovací práce (i havarijního stavu), restaurátorské práce, nový informační systém a prezentaci expozice. Projekt rovněž zvýší ochranu i zabezpečení památky a obnovuje i nově nastavuje využití parku. Kompletní obnovou projde také vstupní objekt strážního domku, který přímo navazuje na městskou památkovou zónu a je prvním místem kontaktu s návštěvníkem. Po rekonstrukci bude tento objekt sloužit k prodeji vstupenek, suvenýrů, jako informační centrum, odpočinkový prostor, dále k prezentaci a i jako expoziční prostor.

Detailní popisy jednotlivých projektů najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).