Ministr Staněk: Hrad Šternberk čekají opravy za padesát milionů korun

05.01.2019 22:24

Za účasti ministra kultury Antonína Staňka, zástupců Národního památkového ústavu, města Šternberka a dalších institucí byla na konci loňského roku (21. prosince 2018) slavnostně zahájena realizace dvou projektů, jejichž cílem je zvelebení Státního hradu Šternberk.

Ministr Staněk: Hrad Šternberk čekají opravy za padesát milionů korun
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

První projekt s názvem Šternberské hradní návrší „čas proměn hradního parku a podhradí“ řeší především zlepšení technického stavu památky, odstranění přístupových bariér a zajištění lepšího zázemí pro návštěvníky. Díky projektu bude mimo jiné vybudována samostatná expozice v objektu strážního domku, obnoven bude objekt historické ledovny a dojde také k obnovení vyhlídky a posezení v parku. Celková dotace projektu je 49 mil. korun a je realizován z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace. Druhý projekt je pak zaměřen na restaurování souboru třinácti historických kachlových kamen. Projekt byl úspěšný ve výzvě MAS Šternbersko – IROP – Obnova památek kulturního dědictví. Celková výše dotace na projekt činí 1,5 milionu korun.

„Připravovaný projekt obnovuje vybrané části areálu hradu Šternberk, které jsou z technického hlediska ve velmi špatném až havarijním stavu. Realizací obou projektů se výrazně zlepší technický stav této nádherné národní kulturní památky a zvýší se atraktivita města i olomouckého regionu,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.