Ministr Staněk: Národní technické muzeum zahájilo realizaci projektů IROP

30.11.2018 9:09

Ministr kultury Antonín Staněk se dnes v dopoledních hodinách zúčastnil slavnostního zahájení projektů Národního technického muzea „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice II“ a „Restaurování kolejových vozidel ze sbírky Železničního muzea NTM“.

Ministr Staněk: Národní technické muzeum zahájilo realizaci projektů IROP
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Slavností zahájení projektů  proběhlo v prostorách budoucího Muzea železnice a elektrotechniky, které Národní technické muzeum plánuje vybudovat ve svém areálu na Masarykově nádraží v památkově chráněných objektech bývalých dílen. Muzeum železnice a elektrotechniky NTM by mělo být veřejnosti zpřístupněno v roce 2026.  Akce se zúčastnil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr,  zástupci Ministerstva kultury  a další čestní hosté.

Národní technické muzeum (příspěvková organizace Ministerstva kultury) tak uspělo s projekty za téměř 60 milionů Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Specifického cíle 3.1: Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví, kolové výzvy č. 76: MUZEA II, který je jedinečnou příležitostí zachování, ochrany, propagace a rozvoje přírodního a kulturního dědictví České republiky. Cílem projektu  „Restaurování kolejových vozidel ze sbírky železničního muzea NTM“ je obnova 3 unikátních parních lokomotiv 210.001 „Serenyi“, 411.019 „Conrad Vorlauf“ a 464.102 „Ušatá“ i zlepšení podmínek pro jejich uchovávání a prezentaci v Železničním depozitáři NTM v Chomutově.  Projekt „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice II.“ je v pořadím druhým investičním projektem IROP, který je realizován v depozitárním areálu NTM v Čelákovicích. Cílem tohoto projektu je zlepšení podmínek pro dlouhodobé uložení rozměrných a těžkých předmětů a dále zabezpečení areálu.

„Základní záměrem obou projektů je uchování kulturního bohatství České republiky tím, že se zlepší podmínky pro toto uchování a prezentaci a  bude provedena i kompletní restaurátorská obnova unikátních předmětů. Do projektu byly zařazeny lokomotivy ze sbírky Národního technického muzea, které jsou velmi cenné z pohledu dokumentačního a zároveň jsou v současné době poškozeny dlouhodobým nevyhovujícím způsobem uložení. Díky projektu zároveň bude moci být tato část sbírkového fondu nově prezentována veřejnosti,“ uvedl po podpisu projektů Antonín Staněk.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.